Friday, April 29, 2011

Cok Bantal dan Sambal Sardin

Yuhhhhuuuuu breakfast di pagi Jumaat makan cok bantal..ni makanan orang utara ni..laki cukup suka espeseli bila cicah dengan sambal sardin..nyum nyum..

Hmmm kenapa dinamakan cok bantal...well cok asal dari cucur sebenarnya tapi sebab aku kan kawin dengan orang kedah maka jadilah cok (or coq)..dan bantal lak sebab aku uli jadi panjang-panjang macam bantal peluk ahakkksss...kalau uli bulat-bulat tak leh la dipanggil cok bantal..may be leh panggil cok bebola..atau yang sewaktu dengannya...bancuhan doh untuk cok ni lebih kurang sama je dengan bancuhan doh untuk pau tepung gandum..nampak dalamnya yang gebu tu? sedap tau macam makan roti je..


Dah boleh makan..jom semua!




Cok Bantal dan Sambal Sardin..






Gebu sangat!




Dimakan bersama sambal sardin atau sambal bilis..tapi tak sesuai dimakan dengan sambal belacan ye! Hehehe





COK BANTAL DAN SAMBAL SARDIN

Bahan untuk Cok Bantal : Anggaran untuk 4 orang makan

2 cawan tepung gandum
2 camt yis - aku pakai mauripan
1 1/2 camt garam
1/3 cawam air suam - jangan air panas tau nanti yis mati
2 camb gula kastor
1 biji telur
2 camb mentega


Cara-caranya:

1. Satukan yis dengan air suam dan biarkan ia mengembang seketika (lebih kurang 10 minit)

2. Dalam mangkuk satukan semua bahan lain dan diputar hingga menjadi serbuk (crumb). Masukkan bancuhan yis dan diputar lagi hingga menjadi doh.

3. Bentukkan doh menjadi panjang macam bantal peluk dan rehatkan selama 45 minit atau hingga doh naik 3 kali ganda.

4. Goreng dalam minyak penuh (deep fry) hingga keemasan. Angkat dan toskan minyak.


Bahan untuk sambal sardin:

1 tin sardin - aku pakai brand ayam saiz medium
2 ulas bawang putih - mayang
1 biji bawang besar - potong
2 biji cili kering - kisar
2 cm halia - hiris
1 camb air asam jawa
1 camb kicap masin
Daun bawang dan daun sup - dihiris
1 biji cili merah - hiris
Minyak untuk menumis
Garam gula - jika perlu


Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis halia, bawang putih dan bawang besar hingga wangi kemudian dimasukkan cili kering kisar. Tumis hingga pecah minyak.

2. Masukkan sardin dan ditekan-tekan dengan hujung sudip supaya hancur. Kacau hingga sebati.

3. Masukkan air asam jawa dan kicap. Kacau dan rasakan garam gula.

4. Taburkan daun bawang, daun sup dan cili merah semasa menghidang.

5. Dimakan bersama cok bantal.

Simple yet tasty!

3 comments: