Thursday, April 28, 2011

Puding Coklat Sos Kastad

Anak sulung aku nak makan puding lagi...last few days aku dah buat Rich Choc Pudding...last nite she said "mama buat la puding lagi"..emmm yelah..tapi takkan nak buat resepi yang sama dalam jarak yang sangat dekat...jadi hari ni jadilah puding ni pulak hasil skodeng dapur Kak Nor Secubit Garam...tapi dah improvised sikit...senang je nak buat puding ni tapi jangan buat dalam talam ye sebab dia tak sesuai untuk dipotong-potong..dia lembik lembik gitu..jadi bila buat puding ni bekukan dalam bekas individual supaya senang nak di makan...aku bekukan juga dalam container kecil-kecil untuk Adnin bawa ke school esok..


Pandangan serong eheheheh






Pandangan atas..




Pandangan tepi...




Juga dibekukan dalam bekas kecil untuk Adnin bawa pegi school tomorrow..ngeeeee
Atau kalau ada pot luck kat opis buat la dalam bekas macam ni...






PUDING COKLAT SOS KASTAD

Bahan-bahan : 5-7 orang makan

Puding Coklat :

10 gm serbuk agar2 (plain) - belasah je la cap apa pun janji sukatan betul ahakkkss
600 ml susu segar
250 ml susu cair
100 ml air
3/4 cawan gula pasir
2 camb susu pekat
2 camb serbuk koko (bancuhkan dgn sedikit air panas)
1 camb tepung kastard + 2 camb air
1 camb mentega
1 camt esen vanilla


Cara-cara :

1.Larutkan agar-agar dan gula bersama 100 ml air. (Larutkan aje bukan atas api ye) Kemudian, masukkan susu segar, susu cair dan susu pekat. Kacau sebati dgn api perlahan.

2. Setelah itu, masukkan koko, esen vanilla, tepung kastard dan mentega. Sebatikan. Tutupkan api. Tuangkan ke dlm bekas bersesuaian. Sejukkan dalam peti ais. Biar betul betul sejuk baru masukkan sos di atasnya.

***Sementara nak tunggu puding sejuk, masak la untuk lunch dulu...jgn masak sos siap-siap sebab sos cepat beku...:) Bila puding dah sejuk baru prepare sosnya..



Bahan Sos :
1 cawan susu segar
1 cawan susu cair
2 camb tepung kastard
4 camb gula pasir
1 camt esen vanilla
1 camb gelatin - aku pakai brand nona


Cara-cara :

1. Satukan kesemuanya di dlm periuk. Kacau hingga tepung larut.

2. Kemudian, dipanaskan dgn api kecil hingga sos kelihatan pekat. Tutupkan api, dan tuangkan ke dalam bekas puding tadi.

3. Sejukkan terlebih dahulu. Kemudian, hiaskan dgn coklat urai jika suka.

2 comments:

  1. sedapnya puding coklat ni...
    lama dah mas tak buat...

    ReplyDelete
  2. memang sedap mas..bila makan sejuk2..boleh la buat hari ni ye mas senang je :) Terima kasih sudi singgah di blog ini

    ReplyDelete