Wednesday, April 6, 2011

Cucur Udang - Versi Nak Cepat


Cucur Udang versi nak cepat. Buat bulat2 macam cekodok pisang! Versi orang malas pun ok gak. Malas rasanya nak buat bulat leper then letak udang sekor masa menggoreng tu. Maka aku bancuh macam nak buat cekodok jer. Rasa tetap sama. Kalau dicicah dengan kuah kacang memang beshhhhh tak hingat! Kalau versi malas, cicah je la dengan sos cili ahakkkssss. Yang penting, anak-anak aku tak kelaparan. Tang taugeh aku tak letak sebab hubby tak leh makan taugeh


CUCUR UDANG

Bahan-bahan:
300 gm udang kecil - buang kepalanya
Tepung gandum - agak-agak la ye, tak der sukatan tertentu
Air - pun agak-agak la untuk bancuh cucur ni
Secubit garam
Minyak untuk menggoreng
1 biji bawang besar - dihiris
2 genggam taugeh
Sedikit kunyit untuk warna kuning


Cara-caranya:

1. Satukan semua bahan kecuali ke dalam mangkuk besar.

2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil digaul sebati adunan cucur. Adunan jangan terlalu pekat nanti keras.

3. Goreng dalam minyak panas hingga keperangan. Angkat dan toskan minyak

4. Hidang bersama kuah kacang atau sos cili biasa.

3 comments:

  1. utk pengetahuan puan, sy br jer berkahwin.. jd resepi pertama sy nk cuba cucur udang puan ni.. hihiihih.. hope sedap la..

    ReplyDelete
  2. Lebihkan udangnya. InsyaAllah mabelesssss

    ReplyDelete
  3. ye, lebihkan udang dan makan dengan kuah kacang, ada kuah kacang segera sekarang ni..sedap sangat!

    ReplyDelete