Tuesday, April 12, 2011

Kailan Ikan Masin

Sayur untuk lunch hari ni..



KAILAN IKAN MASIN

Bahan-bahan:


1 ikat kailan - dipotong pendek-pendek, asingkan batang dan daunnya. Selalunya seikat kailan dijual dengan harga RM1

Sedikit isi ikan kurau/ikan talang - potong kecil-kecil
2 camb minyak masak untuk menumis
Garam gula


Bahan tumbuk:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
3 biji cili padi
1 inci belacan


Cara-caranya:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng isi ikan hingga garing.

2. Masukkan bahan tumbuk dan ditumis hingga garing.

3. Bila bahan tumisan dah garing, masukkan batang kailan dulu. Goreng hingga masak. Tambahkan sedikit air jika perlu.

4. Akhir sekali masukkan bahagian daun kailan dan dikacau-kacau sebentar. Jangan lelama nanti daunnya benyek. Tak Syedap.

5. Rasakan garam gula...mualllahhh makan dengan nasi putih!

3 comments: