Monday, April 11, 2011

Kembung Asam Pindang - A my-fridge-is-running-out-of -stock recipe

The last few kembungs in my fridge. Pikir punya pikir nak masak apa, last last masak pindang je la. Barang lain semua dah abis..Nak buat asam pedas belum boleh makan bunga kantan dan daun kesum




Ini lah senario hari Jumaat...semua barang basah dalam freezer dah abis..tinggal a few kembungs je.. jadi menu lunch hari Jumaat minggu ni ialah Kembung pindang dan telur dadar dan sawi goreng ikan masin. Esok sabtu kita gi pasar dan kita borong banyak-banyak...


KEMBUNG ASAM PINDANG

Bahan-bahan:

5 ekor ikan kembung
2 batang serai - dititik
1 biji buah tomato - potong 8
2-3 keping asam keping
4 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 cm kunyit kisar
2 biji cili merah - kisar
1 inci belacan - kisar
Air secukupnya
Garam gula


Cara-caranya:

Sangat senang resepi ini. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan dimasak di atas. Biarkan kuah mendidih seketika barulah ditutup api. Masak pidang ni tak lah terlalu pedas. Tapi kombinasi pedas dan masam kena serasi..memang sedap dihirup kuahnya.

No comments:

Post a Comment