Saturday, April 30, 2011

Kerabu Daging

Dah lama aku mencari daging fresh, kat Tg Malim ni susah nor nak dapatkan fresh meat..finally i found it at Tesco Shah Alam..siang tadi pergi Shah Alam..specifically i went to Bagus Baking Ingredient Shop...fuhhhh! memang suka pergi kedai tuh...hangus gak duit aku RM130..aku memang tak leh masuk kedai macam gitu aku jadi giler kakaka..well i bought movable pie tin (set of three at RM21), a pizza pan (RM16.90) (pssst macam teror nor buat pizza), a new cake pan, dah beli pizza pan of coz kenalah beli pizza doh mix, muffin mix, donut mix sebab baru nak belajar buat donut, donut cutter, essence itu essence ini, dried cranberry, strawberry filling, cream cheese, puff pastry..hahaha to name a few...sampai laki geleng kepala..ye laaa barang-barang tu semua susah nak cari kat Tg Malim huhuhuhu

Ok back to this fresh meat story...masa sampai kat isle meat dalam Tesco tu ada 3 bungkus je daging..i grabbed a smallest portion..kekonon takut daging tu tak elok...bila sampai umah daging tu lembut sangat..rasa rugi lak ambik yang paling kecik..memang masa dok dalam kereta lagi dah plan malam ni nak masak kerabu daging sebab ternampak Kak Nor secubit garam masak a few days ago...tapi aku terpaksa la masak style lain sebab hubby kan sakit gastrik dan tak leh makan limau nipis, cili api dan mangga macam yang Kak Nor masak...jadi ini kerabu daging my style la ye..


Meh layan gambar..





Yang kat tepi tu a must-have dish = omelet with onion!





KERABU DAGING


Bahan-bahan perapan:

300 gm daging batang pinang - hiris nipis-nipis
1/2 camt garam
1 camb kicap masin
1 camb kicap manis
1 camt lada sulah


Bahan-bahan kerabu:
1 biji bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - cincang
1 inci halia - cincang
2 batang serai - hiris halus
2 biji cili merah - potong serong
4 biji cili api - potong kecil
2 camb sos ikan - atau secukupnya
Sedikit gula
1/2 cawan santan pekat
3 camb air asam jawa - boleh ganti dengan jus limau nipis..aku tak letak sebab hubby tak leh makan :(
Daun pudina
Daun ketumbar - hiris
Daun limau purut - hiris


Cara-caranya:

1. Perap daging dengan bahan perapan selama sekurang-kurangnya 30 minit. Kemudian panaskan grill pan, dan grill kan daging hingga masak. Aku tuang sekali bahan perapan supaya daging lagi ummph! :)

2. Sementara menanti daging masak boleh la sediakan bahan kerabu. Satukan semua bahan kerabu dan daging yang telah masak di dalam mangkuk. Gaul-gaulkan sebati. Rasakan masam manis dan masinnya.

3. Boleh juga ditaburkan kacang tanah panggang yang ditumbuk pecah. Aku tak letak sebab hubby tak boleh makan kacang. Hidang dengan nasi putih...syedap sungguh!

3 comments: