Wednesday, April 20, 2011

Masak Lemak Cili Api Pegaga

Pagi tadi masa hantar little wawa ke kindergarten aku spot this pegaga idup subur kat tepi playground tu. Banyak lak tu...tak der sapa ke berkenan nak kutip..tanpa segan silu aku kutip le..lagipun kindergarten wawa ni is inside poli/kuarters area..kalau nak serai ker, pucuk ubi ker, pandan ker main ambik jer...sebab kat situ semua tanaman kira wakaf...tu yang syok dok sana...6 tahun aku dok kat kuarters ni...rindu la pulak bila tiap kali antor wawa ke school dia..balik kepada cerita pasal pucuk pegaga..hmmm cikgu tadika tu tanya aku nak buat ulam ker? Aku cakap bukan! Tapi nak sayur lemak..semalam dah lemak putih..hari ni tukar menu tapi still lemak..hari ni lemak cili api...syedap! lagipun kata orang tua-tua..pegaga ni elok untuk tambah air susu bagi ibu-ibu menyusu macam aku ni..mana yang elok kita cuba la ye...mana tau hasilnya positif..InsyaAllah!





MASAK LEMAK CILI API PEGAGA

Bahan-bahan:

Pegaga secukupnya - buang akar dan dicuci
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cili api - nak pedas tambah lagi
1 cm kunyit hidup
Segenggam udang kering
1 mangkuk santan


Cara-caranya:

1. Tumbuk semua bahan kecuali pegaga dan santan. Satukan semua bahan dalam periuk.

2. Masak atas api hingga santan mendidih. Rasakan garam gula. Hidang dengan nasi putih panas..senang dan membuka selera dan healthy!

6 comments:

  1. I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!
    I'll go ahead and bookmark your website to come back down the road. All the best
    Also visit my web page ... GFI Norte

    ReplyDelete