Thursday, May 19, 2011

Ayam Goreng Tandoori Berempah



Dua tiga hari ni iftar dengan ayammmmmm je ye..bukan tak ada ikan ke sotong ke udang ke dalam freezer tu tapi ntah ler..bila balik kerja je terus keluarkan ayam dari freezer dan masak..tak per tak per..nanti minggu depan la kita masak ikan lak.. esok off main masak-masak ni coz nak pegi PD yahooooo leh main air laut!



Ayam goreng rempah ni aku masak untuk iftar semalam. Semalam penat sangat nak update resepi kat blog ni. Masak ayam rempah ni aku main lontar-lontar je dalam blender sebenarnya. Kalau masak ayam ni aku suka makan habuknya..rangup krup krap gitu..ratah gitu je pun sedap..terasa aroma kari dan tandoorinya, tak ketinggalan lengkuas serai dan halianya..pendek kata licin hingga ke habuknya lah!


AYAM GORENG TANDOORI BEREMPAH
Recipe & Source: Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam - potong kecil
2 camb rempah kari
2 camb rempah tandoori - aku guna brand Shan
3 tangkai daun kari
Garam secukupnya
2 camb madu
Minyak penuh untuk menggoreng


Bahan kisar:
3 biji bawang putih
1 biji bawang besar
2 biji cili kering
4 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 camt ketumbar
1 camt jintan manis
1 camt jintan putih
1 cm kunyit hidup


Cara-caranya:


1. Ayam dicuci dan ditoskan.

2. Perap ayam dengan bahan kisar dan semua bahan lain kecuali daun kari dan minyak. Perap selama lebih kurang sejam.

3. Panaskan minyak penuh dalam kuali. Goreng ayam yang telah diperap bersama daun kari hingga garing. Angkat dan toskan minyak.

4. Makan dengan nasi putih panas-panas.

Senangkan? Selamat mencuba!

2 comments: