Friday, May 27, 2011

Black Pepper Stir Fried Beef



Tanjong Malim oh Tanjong Malim, awat susah benor nak dapek kan bekalan daging tempatan yang fresh..susah benor eden nak makan daging goreng...ini pun dapat my BIL yang dok kat Putrajaya nun belikan...last weekend otw balik from PD aku singgah ambik...kempunan daging la aku dok TM ni huhuu



Bila dapat je daging ni from my BIL, terus plan nak masak black pepper..perghhhh sedapnya! Berselera sungguh makan masa buka posa hari Isnin lepas..terus hangus diet ku!



Alhamdulillah, semua ahli rumah dan tangga ni suka dengan resepi ni, though they didn't eat the vegie tapi tang beef tu zup zap zup..licin...tinggal la aku tukang perabis sayur...


BLACK PEPPER STIR FRIED BEEF

Recipe & Source: Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:

300 gm daging batang pinang - hiris nipis dan cuci
1 inci halia - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
1 1/2 lada hitam - tumbuk
1 biji bawang besar - belah 8
2 camb minyak masak untuk menggoreng
2 camb sos lada hitam
1 camb sos tiram
1 biji capsicum - hiris panjang
Segenggam kacang pea - buang urat belakang
Sedikit carrot - potong sepajang 1 inci
1 biji tomato - belah 8


Cara-caranya:

1. Daging yang telah dihiris dan dicuci diperap dengan sedikit garam dan kesemua bahan tumbuk selama 30 minit.

2. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng daging yang telah diperap dengan sedikit air hingga empuk. Kalau tak empuk boleh tambah air lagi.

3. Bila daging dah empuk, biarkan air kering. Kemudian tambahkan sos tiram dan sos lada hitam. Kacau rata.

4. Masukkan sayuran dan bawang besar, kacau sebati hingga sayuran empuk tetapi jangan sampai benyek. Rasakan garam gula. Akhir sekali baru masukkan capsicum dan tomato. Kacau rata.

5. Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.

1 comment: