Wednesday, May 11, 2011

Mari Makan DADIH - Bukan DADAH ye..

Isyyyy bila baca status my SIL dalam fb kata my MIL buat dadih dan makan sejuk-sejuk pada hari panas aku pun nak la gak wat...terasa je dadih ni sejukkkkk je masuk tekak..resepi dadih ni i got from my MIL..so far aku rasa ini le dadih yang paling best yang penah aku makan..yang dijual usually terlalu keras untuk dadih..boleh dipanggil agar-agar..

Dadih susu tepung...assorted flavor..



Original, strawberry and ribena..



jemput makan dadih..my SIL kata makan dengan straw lagi sedap...



my beloved!



Adnin choose the original...



and wawa prefer strawberry..




Sebenarnya dah ada entry dadih ni aku buat dulu..tapi kali ni aku kopipes balik la kat sini..nak letak link banyak-banyak sangat kan orang malas nak klik lak hehehe

DADIH SUSU TEPUNG
Recipe : MIL
Source: Mieza@WAWMC


Bahan-bahan:
2 cawan susu tepung - aku pakai susu everyday
1 cawan coffemate
3 cawan air suam
7 gm agar-agar
1 liter air
100 gm gula pasir
1/2 camt garam
cup plastik secukupnya


Cara-cara:

1. Masak agar-agar dengan 1 liter air hingga agar-agar hancur.

2. Kemudian masukkan gula dan garam dan masak lagi hingga gula hancur.

3. Bancuhkan susu tepung dan coffeemate dengan 3 cawan air suam hingga sebati. Tuangkan kedalam agar-agar. Kacau sampai sebati.

4. Tapiskan agar-agar dan tuangkan ke dalam cawan plastik. Bekukan dalam di dalam peti ais.

10 comments:

  1. wawa u soyok tepek doh ngan muko kak ja

    ReplyDelete
  2. fatin soyok tepek tu gapo fatin..tok beso dengar..hr tu singgah blog fatin sukanya tengok tulips tuuu bila la kak ja nak sampai ke sinun huhuu

    ReplyDelete
  3. Ooooo soyok tepek = cut n paste! cessss berhari aku memikirkan apa itu soyok tepek kakakaka...

    yeke fatin dia ikut muka akak..ramai org kata dia kut hubby :)

    ReplyDelete