Wednesday, May 4, 2011

Nasi Lemak Pudina - Bersama sambal ikan bilis, telur ayam kampung 3/4 masak dan kopi gantang tak bertapis

Set breakfast pagi ni..sebab mak kata dah bosan lah makan kuih for bekpes, hari ni mak kata dia nak makan nasi lomak..jadi aku masak la nasi lomak ni spesel untuk mak aku yang tersayang tu..kebetulan ada lagi telur ayam kampung yang my MIL kirim dari kampung..aku masak la 3/4 masak..hidang bersama sambal ikan bilis...


Breakfast kami pagi ni...nyum nyum..



Nasi lemak pudina..




Sambal ikan bilis...




Telur ayam kampung 3/4 masak..




dan se'mug' kopi gantang tak bertapis..




Resepinya sat lagi nooo...time to prepare for lunch sebab dah kul 11.45 pagi..kang kul 1 pm anak dan daddynya balik nak lunch..

@ 4.00pm
Haaaa baru leh update resepinya..mintak maaf kat visitor yang dah datang noon tadi tapi resepinya belum ada...


NASI LEMAK PUDINA
Resepi: mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:
3 pot beras - kalau pakai beras basmati lagi besh la tapi aku pakai beras biasa je pagi ni
Santan seukupnya
2 helai daun pandan - disimpul
1 inci halia - hiris
1 camt halba
Segenggam daun pudina
Garam secukupnya


Cara-caranya:


1. Beras dibersih dan ditoskan airnya.

2. Masukkan santan, daun pandan, daun pudina, halba, halia dan garam. Kacau sebati.

3. Tanak nasi seperti memasak nasi biasa. Bila nasi dah masak kaup terbalikkan nasi agar ia tak mampat dalam periuk.

4. Makan bersama sambal ikan bilis, sambal udang, sambal sotong atau ayam masak merah. Sesuai untuk sarapan pagi.



SAMBAL BILIS

Bahan-bahan:
2 genggam ikan bilis
5-6 tangkai cili kering - kisar
1 biji bawang besar - kisar
3 biji bawang putih - hiris
5 biji bawang merah - hiris
Minyak untuk menumis
1 camb air asam jawa
Sedikit gula melaka
Garam secukup rasa


Cara-caranya:

1. Ikan bilis dicuci dan digoreng hingga garing. Ketipikan.

2. Panaskan minyak dalam kuali lain. Tumis bawang putih dan bawang merah yang telah dihiris hingga wangi dan perang. Masukkan cili kering kisar dan dimasak hingga pecah minyak.

3. Kemudian masukkan air asam jawa dan ditumis lagi seketika barulah dimasukkan bawang besar kisar. Masak hingga hampir kering.

4. Masukkan gula melaka, garam dan ikan bilis. Kacau sebati. Rasakan masam, manis dan masinnya.

5. Sedia dimakan bersama nasi lemak pudina.


SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment