Wednesday, May 4, 2011

Shepperd's Pie

Buat Shepperd's Pie untuk tea petang ni...dan juga memenuhi permintaan seorang sahabat yang sedang pregnant, Erma..orang mengandung kesian kalau tak dipenuhi nanti air liur baby meleleh, kata orang tetua..tapi SP aku ni tak cukup bahan sikit..aku tak letak Worcestershire sos..jenuh aku mencari kat tesco, billion, TF, semua tak ada...dah pupus ke apa..sos macam tu selalunya aku suka beli kat Cold Storage..dulu pun aku beli kat Cold Storage...tak pe lah ye, SP versi tak der sos Worcestershire...tapi tetap mabeles!

Actually resepi asal SP ni adalah menggunakan daging kambing...tapi bagi yang tak gemar kambing (macam aku) telah mengubah resepi kepada daging dan juga turkey. Tapi aku belum cuba SP turkey la..Resepi asal dimasak dalam bekas yang besar dan diceduk menggunakan scoop apabila menghidang...SP tak sesuai dipotong sebenarnya..tapi aku potong gak di sini sebab nak tunjuk the inside look of the pie...lagi senang kalau bake dalam indiviual ceramic container...bila masak, ambil je spoon and scoop!

Sepotong untuk tatapan anda...(selamat menjamu mata :) )




Ini untuk Erma...dengan ucapan selamat menjamu selera...




Close up sikit...




Ini untuk aku sekeluarga...I'm glad everyone in da house loves it!




Ini untuk aku...yummmy!




SHEPPERD'S PIE
Resepi: Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan untuk lapisan bawah:
400 gm daging kisar - aku guna Ramly
2 biji bawang besar - dadu
5 biji bawang putih - cincang
1 inci halia - cincang
1/2 batang carrot - dadu
2 biji tomato - dadu
1 batang celeri - potong 1/2 cm tebal
1 biji capsicum - dadu
2 camb sos tomato
2 camb kicap masin
Sedikit garam
2 camb sos tiram
2 camb sos Worcestershire
2 camb butter untuk menumis
2 camb tepung gandum - bancuh dengan sediit air
1 kiub stock daging
1 camt oregano
1 camt rosemary
2 camt lada sulah


Bahan-bahan untuk lapisan atas:
7 biji kentang
2 camb butter
3/4 cawan susu segar - atau secukupnya bergantung pada saiz kentang (aku guna bran marigold)
Secubit garam
1 biji kuning telur
Parutan cheddar cheese dan Parmesan cheese


Cara-cara menyediakan lapisan bawah:

1. Panaskan butter dalam kuali hingga cair. Tumis bawang putih, bawang besar dan halia hingga perang. Kemudian masukkan daging dan masak hingga daging masak dan hampir kering airnya.

2. Masukkan kiub daging, semua sayuran dadu, semua sos, lada sulah dan dimasak seketika hingga sayuran empuk.

3. Masukkan oregano, rosemary dan garam. Rasakan manis dan masin. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung gandum dan dikacau seketika hingga daging kelihatan agak pekat.

4. Ambil bekas atau casserole pembakar dan sapukan sedikit butter. Tuang lapisan daging dan tekan tekan dengan sudu supaya mampat. Ketepikan.



Cara-cara menyediakan lapisan atas:

1. Cuci dan kupas kentang. Rebus hingga kentang empuk.

2. Bila kentang dah masak, lenyekkan kentang ketika masih panas bersama butter.

3. Tambahkan susu dan garam dan digaul sebati.

4. Lapiskan mashed potato ke atas lapisan daging dan diratakan permukaannya. Ambil garfu dan lorekkan permukaan kentang.

5. Sapu permukaan kentang dengan telur kuning dan taburkan cheddar dan parmesan cheese.

6. Bakar dalam oven pada 205'C selama 10 minit atau hingga bahagian atas kentang dan cheese keperangan.

Sedap sangat!

No comments:

Post a Comment