Sunday, June 19, 2011

Cream Cheese Marble Trio Cake - Happy 11th Birthday Kakak Adnin!



Happy Birthday Kakak Adnin..semoga anak mama yang sulung ini sentiasa berada dalam keberkatan Ilahi selalu..amin :)

Walaupun penat sungguh hari Jumaat lepas kerana menerima kunjungan abang-abang ku dari Kelantan, tapi digagahkan buat kek ni for the besday gal..kalau tak buat muncung mulutnya boleh diikat riben..macam biasa aku ni tak berapa pandai nak memarble kan kek ni..tak comel gitu marble aku ni..kalau nak tengok marble yang cantik boleh tengok kat sini...kena belajar lagi la tang marble tu..jeles bila tengok orang lain buat dengan penuh kemeriahan..

Untuk decorate kek ni aku guna cream cheese..kebetulan ada lagi cream cheese dalam fridge..memula nak tulis wording kat atas tu..tapi tangan ni keras betul..jadi tak der wording "Happy Birthday" pun atasnya..cuma tabur dengan sweet flakes tu je..tapi Alhamdulillah..habis licin walaupun tak secomey tuan punya resepi heheehe




CREAM CHEESE MARBLE TRIO CAKE
Source : CMG @ MYR
Cream cheese topping by: Mieza @ WAWMC



Bahan-bahan ( Acuan ( 8 x 8 x 3 ) inci ) - aku guna tin bulat

300 g mentega, pada suhu bilik
280 g tepung halus *
1 camca teh serbuk penaik*
1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
5 biji telur Gred A
250 g gula kastor
1 camca besar Ovallate
30 g Gliserin - aku tak letak sebab tak der..jadi ganti dengan susu segar
20 g air
1/2 camca teh esev vanilla
1/2 camca teh strawberi emulco
1 camca teh coklat emulco


Cara-cara:

1. Pukul mentega hingga kembang. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Gaul rata dgn mentega. Ketepikan.

2. Dalam mangkuk yg kering dan bersih. Satukan telur, gula dan ovallate.

3. Menggunakan kelajuan yg tinggi, pukul adunan hingga kembang dan gebu. Seperti adunan kuih baulu.

4. Perlahankan speed, masukkan adunan mentega tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga gliserin dan air. Gaul hingga rata.

5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu dicampur dgn coklat emulco, satu lagi dgn strawberi emulco dan satu yg adunan kosong dicampur dgn esev vanila. (Perisa bergantung pada kehendak masing2).

6. Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x x3 ) inci dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas minyak. Tuang setiap adunan secara berselang seli hingga habis.

7. Bila sudah siap. Ambil chopstick atau sudu (gunakan tangkainya). Buat beberapa pusingan pada adunan kek tadi. JGN terlebih pusing, cukup sekadar 3 - 4 kali pusingan.

8. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 40 - 45 minit, bergantung pada oven masing2. Jika selepas 45 minit dan apa bila dicucuk dgn lidi satu dibhg tgh2 kek dan hasilnya tidak kering. Tutup permukaan tin kek dgn tudung periuk dan tambah masa membakar 5 - 10 minit lagi. Uji kek selepas 5 minit dibakar. Bila masak keluarkan kek dari tin dan sejukkan. Tujuan meletakkan "tudung periuk" ialah untuk mengelakkan kek hangus pada permukaannya.

9. Bila sudah sejuk, sapukan cream cheese di atas dan sekeliling kek. Taburkan dengan sweet flake atau manik kegemaran.


CREAM CHEESE

2 biji telur
3 camb gula castor
1 bar cream cheese
1 kotak whipping cream

1. Dalam mangkuk yang lain, pukul gula dan telur hingga kembang. Bila dah kembang masukkan esen vanilla.

2. Masukkan cream cheese dan pukul lagi. Kemudian masukkan pula whipping cream. Pukul lagi hingga semua cream cheese dan whipping cream sebati.

2 comments:

  1. happy birthday buat kakak adnin...
    hmm..sedapppnya tengok kek tu...

    ReplyDelete
  2. TQ aunty Mas...kek orang baru belajar je mas..mas punya mmg tak leh tanding..suka tgk food yg mas tayang..semua nampak sedap1

    ReplyDelete