Wednesday, June 1, 2011
Daging Masak Merah - Merah Menyala Tuuuuuuu
Selamat menyambut bulan Jun...waduh waduh pejam celik pejam celik dah setengah tahun 2011...how time flies when we are having fun, doesnt it? Jadi ini lah first entry untuk bulan Jun tapi cookingnya was done in May..kes tak sempat nak update blog dalam bulan May...banyak lagi ni entry tertunggak ni...
Masak daging ni untuk berbuka puasa last monday...wahhhh berselera sungguh makan..kekonon puasa sebab nak diet tapi bila berbuka pulun bukan main lagi...hilang terbang semua diet huhuhuhu
Alhamdulillah semua orang dalam rumah tangga ni suka resepi ni...rasa masam manis pedas nya memang mengancam dan warnanya yang merah menyala tu has attracted d kids' attention..
Oraitttt...enough the talking! Let us look at the recipe
DAGING MASAK MERAH
Recipe & Source : Mieza @ WAWMC
Bahan-bahan:
1 mangkuk daging yang telah dihiris nipis
1 camt pewarna merah
Air untuk merebus daging secukupnya
3-4 camb minyak masak
3 ulas bawang putih - kisar
1 inci halia - tumbuk
1 ibi bawang nesar - belah 8
1/2 biji capsicum hijau - potong sepanjang 1 inci panjang
1/2 biji capsicum merah - potong sepanjang 1 inci panjang
2 camb sos cili
2 camb sos tomato
2 camb sos tiram
Garam gula
Daun Bawang - potong sepanjang 1/2 inci
Cara-cara:
1. Rebus daging yang telah dihiris dengan air, pewarna merah, bawang putih dan juga halia hingga daging empuk.
3. Bila air rebusan dah kering, masukkan minyak dan goreng daging seketika.
4. Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram, jika terlalu kering masukkan sedikit air agar berkah sedikit.
5. Masukkan garam, capsicum, dan daun bawang. Kacau sebati.
6. Makan dengan nasi putih.
No comments:
Post a Comment