Wednesday, June 22, 2011

Kerabu Mangga - The Thai Style



Itu hari sambal mempelam epal..ini hari kerabu mangga Thai style pulak..asyik tema buah mangga je dua tiga hari ni ye..bukan apa, itu hari jiran kasi pelam epal, semalam ofis mate pula kasi mangga muda..rezeki jangan ditolak..bala jangan dicari hehehe..kita maximize kan penggunaan mangga by turning it into kerabu..makan masa berbuka puasa tadi..ya Allah sedapnya, berselera sungguh makan! Hilang diet entah kemana..makan dengan nasi putih, dengan ditemani daging goreng halia, cencaru sumbat dan sup sayur..memang tak peduli dah dekat apa yang berlaku dalam umah ni melainkan kerabu mangga ni je yang dihadap!



Kalau ada mangga muda tu, meh la cuba resepi ni...resepi ni mieza dapat dari mak tersayang..tapi dah diubahsuai sana sini..ikut selera tekak ni...kerabu ni juga dikenali dengan nama kerabu siam..tak letak santan atau kelapa parut macam kerabu melayu biasa...dah makan dengan nasi, lepas tu bantai meratah kerabu pulak..jangan dibuat sakit perut udah la hahahaha


KERABU MANGGA THAI STYLE
Recipe & Source : Mother & Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:

1 biji mangga muda/putik - dikupas kulit dan diracik nipis
Segenggam udang kering - direndam dan ditumbuk kasar
2-3 camb sos ikan
6-7 biji cili api - potong kecil
2 biji bawang putih - cincang
1 biji bawang besar - hiris
Segenggam kacang tanah - dipanggang dan ditumbuk kasar
1 biji tomato buah - potong dadu
1 inci belacan - bakar dan tumbuk
3-4 biji limau kasturi - ambil jusnya
Sedikit daun ketumbar - dihiris
Beberapa tangkai daun kesum - dihiris
1 tangkai bunga kantan - hiris
Gula secukup rasa


Cara-caranya:

Gaul rata semua bahan dalam mangkuk. Rasakan masam, manis dan masinnya.

Senang kan? Selamat mencuba!


7 comments: