Tuesday, June 14, 2011
Roti Manis
Semenjak reti buat roti ni asek teruja je nak buat roti..pantang nampak orang tayang roti, air liur ku mesti meleleh je..ni sebenarnya kes perli encik hasben suh beli BM ni..ni pun uli pakai mixer biasa je..kalau pakai BM lagi lawo roti aku nih...tapi en hasben kata "ehhhh pakai mixer ni pun leh wat roti wat per nak membazir beli BM" isy orang laki ni memang tak ngerti sungguh! Nampak gayanya den kena beli sendiri la BM tu..tak per la tunggu Abang Najib umum bonus sempena raya ni la untuk tangkap BM...ada bonus ke tahun ni Bang Jib? Harap-harap ada la ye...sebulan gaji pun jadi laaaaa lepas dah beli BM ahakkksss
Resepi roti ni songlap kat dapur Mas..tapi rupanya jangan la banding dengan mas punya..mas punya lawo..aku punya tak comey huhuhuu...masih dalam proses pembelajaran buat roti...tapi mak kata sodappppp! Apa komen En hasben? Katanya "Kalau buat roti tak jadi biskut tu kira teror la tu" Uhhhhh positive sungguh pandangan laki aku nih...ke sebab ngelat tamau beli BM bang? hihiihi
Roti ni aku masak petang Ahad lepas..makan dengan gulai ikan merah..anak-anak lak sapu jem strawberry...dah la roti manis, letak jem lagi la manis nak oiiii...tapi lantak la depa...janji kenyang heheh
Meh tengok resepinya...kopipes dari dapur Mas
ROTI MANIS
Resepi : Arah - Ika
Sumber : Mas @ Duniaku
Bahan A:
1/2 cawan air suam
1 sudu makan tepung gandum
1 paket yis>>11g
1 sudu makan gula
**Campurkan kesemua bahan ketepikan seketika sehingga berbuih
Bahan B :
2 sudu makan butter @ 1sb butter cair dgn 1 sb Shortening
Bahan C :
1 cawan gula (atau 12 sudu makan) cairkan jadi sirap dgn 1/2 cawan air (ini untuk menguli tepung) masa menguli, kalo tepung kurang air boleh tambah air suam sedikit demi sedikit.>>gunakan air suam supaya cepat larut gula tadi
Bahan D :
3 cawan Tepung Roti
Bahan Tabur :
Gula caster - aku tak letak gula, tapi letak bijan je
Cara membuatnya :
1. Masukkan bahan D dalam bekas adunan.
2. Campur kesemua bahan2 A, B & C tadi pastu uli jadikan doh...
3. Sudah uli, agak-agak dohnya kenyal-kenyal mcm doh roti canai yg besa tengok kat kedai mamak tu ler. Tak lembik sgt, tak kenyal sgt... yg sedang sedang ajaaaaaaaa hehehe
4. Kalo terlembik, tambah aje tepung sikit-sikit uli jadi kenyal semula...
5. Biarkan doh rehat sampai dia naik gebu, agak-agak dalam 1/2 jam ler kot.
6. Lepas dlm 1/2 jam gitu dah boleh bentuk-bentukkan (Jangan tumbuk doh, biarkan aje gebu than terus bentukkan) Dah boleh bulat-bulatkan pastu susun dalam loyang pembakar.
7. Susun rapat-rapat pastu biarkan lagi dalam 40-45 minit... doh akan naik semula.
8. Lepas dah naik doh tu dalam loyang pembakar, boleh masukkan dalam oven.. bakar selama 30-40 minit ~ suhu 180 degree >> yg ni kita bakar dlm masa 15 min jerr :D bergantung pd oven masing-masing ya..
** masa rehat doh, jgn tutup.. biarkan aje dia naik sendiri kena angin
Mieza , tu uli pakai tangan ko....doh molek , gebusss je tengok.Kalau pakai BM , tutup semua keda roti.....huhuhu
ReplyDeletesetuju ngan kak yatie..
ReplyDeletecantik gebu la roti tu.....
hikhik. gelak je baca hubby akak kabor gitu.. eh nak panggil akak ke? saya tahun 80. memang tu ayat cover tu, karang kalau kabo tak berapa nak jadi, cepat aje si isteri pulang paku buah keras..hahaha. masih dlm list. tak buat lagi roti ni
ReplyDelete@ yatie
ReplyDeleteuli pakai mixer cake tu tp guna hook untuk doh...kalo uli dgn tgn nnt naik muscle lak lengan mieza hehehe..mieza dok berkenan BM panasonic..BM kenwood mahal benor..
@Mas
mas punya lagi cantik..nak buat mcm mas tp tak jadi...kalo mas punya tu A, mieza punya C je huhuu
@izah
panggil akak pon tak pe..izah mmg jauh lg muda dr akak..izah punya bath bun tu pun belum dicuba lg...tp ikan kukus nyonya tu buat noon ni...tunggu ku buat tayangan ye zah :)
mieza..nanti suzane try...baru dapat BM amway...tak sabor nak guna....biasale en suami ayat sama jer ngan hubby suzane...hehe
ReplyDelete@ suzanne..
ReplyDeletewaaaa jelesnya suzan dah ada BM..leh wat macam2 roti tau suzan...jelesnya..bila la mieza nak gi beli BM ni..heheheh nak beli BMW mmg tak mampu dah ahakkksss