Tuesday, June 14, 2011
Nyonya Style Steamed Garoupa - Bukan amoi yang kukus!
Dah dinner? Masak apa tu? Haaaa kalau tak de idea nak masak apa..meh cuba resepi ni..sedap sangat..ini den masak untuk lunch siang tadi...songlap resepi dari dapur Izah..tapi Izah pakai Siakap..den tukor jadi Kerapu...kat atas tu letak nama omputih saje je nak bagi gempaq ahakkksss
Izah, betul kata ekau..memang sodap sambal tu..(eh cakap nogori pulok! Hihihi) Encik Hasben siap puji sambal sodap sampai kombang lobang idung den! Tapi kembang lagi lobang idung kerapu ni ha! Apesal kerapu den ni nganga luas benor ye? Terkejut kena kukus agaknya hihihihi
Tapi resepi sambal tu aku derhaka sikit...oleh sebab baru 4 bulan lepas bersalin, mak kata belum leh makan bunga kantan, katanya nanti sakit urat sebab bunga kantan tu sejuk..jadi aku tukor letak daun kesum sebab daun kesum ni panas, sesuai untuk ibu-ibu lepas bersalin..ewahhhhh dengar ye petua orang tua-tua...dan aku tambah cili merah dan daun limau purut...memang sodap sangat sambal ni...ikan juga aku improvised sikit..aku perap dulu baru kukus...mak kata sambal tu kalau buat makan dengan ikan bakor pun sodap ni..tengkiuh Izah dear sebab sudi kongsi resepi
KERAPU KUKUS NYONYA
Recipe: Buku Aneka Masakan Ikan Alaf21.
Source: Izah @ Izah Muffin Lover
Improvised by: Mieza @ WAWMC
1 ekor ikan kerapu - cuci dan kelar belakangnya
Bahan tumbuk perap:
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 camt lada hitam
Garam
Bahan dikisar:
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
12 tangkai cili kering - aku letak sikit je sebab hubby gastrik tak leh makan pedas sangat
2 batang serai
1/2 batang bunga kantan - tak letak sebab masih berpantang
1 cm belacan bakar
1 biji cili merah - aku tambah
Bahan perasa:
4 sb sos tiram
2 sb cili kisar
2 sb sos tomyam
3 sb air asam jawa
Garam
Gula
Segenggam daun kesum - aku tambah
4 tangkai daun limau purut - aku tambah
Cara masak:
1. Ikan kerapu diperap dengan bahan perap selama 1/2 jam dan dikukus hingga masak.
2. Sementara ikan dikukus, panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
3. Masukkan sos tiram, cili kisar dan sos tomyam.
4. Apabila garing masukkan air asam jawa, garam dan gula. Masak hingga mendidih. Akhir sekali masukkan daun limau purut dan daun kesum. Masak hingga daun kesum layu.
5. Apabila siap, tuangkan kuah sambal ke atas ikan yang dikukus tadi. Makan dengan nasi putih...bertambah tambah youuuuu!
wahhh,..dah buat yerk ikan kukus tu...
ReplyDeletemas tunggu beli ikan dulu...
terliur lagi tengok ikan tu..
@mas
ReplyDeletebuat for lunch siang tadi..kebetulan ikan kerapu tu dah ada dlm freezer..mmg sedap sgt sambal tu mas..tak rugi cuba resepi ni..tak sabar nak tgk versi mas pula :))
kak mieza... hahaha akak ni memang lawak la. gelak2 saya bace setiap entry akak..apo la bosa sangat nganga ikan tu.. sah tak dan ngucap kot.. hehehe.. tq kak sudi try..*walaupun derhaka..tak pe derhaka membawa bahagia.. kan kan kan
ReplyDelete@Izah
ReplyDeleteHihihi laughter kan the best medicine..kalo nak nampak muda kena la senyum sokmo ewahh..TQ izah for the recipe..sedap sgt sambalnya..len kali nak buat dgn ikan bakar pulok :)