Monday, July 11, 2011

Dalca Ayam



Ehem ehem buat apa tu? Wahhhh tengah baring-baring depan TV ke tu? Seronoknya la kan kalau leh bermalas-malasan depan TV sambil carefree..rindunya mieza untuk buat begitu, tapi kat umah ni ada-ada je kerja yang nak dibuat...kalau bermalas-malasan kat depan TV pun time outstesen kat hotel je la huwaaaaa

Malam ni mieza tamau celoteh banyak sebab baju sekolah anak belum gosok lagi..kalau la ada bibik boleh arahkan bibik je kan..en hasben tamau amik bibik sebab katanya susah dia nak pakai shorts je kat umah...tapi tak per lah sebab dia pun rajin tolong kat dapur dan rajin ngasuh baby...malam ni mieza nak share resepi dalca yang dimasak turun temurun oleh family mieza dari Kelantan..dalca ni tak pakai kacang dal pun...mieza tak suka dalca yang kacang dal..tapi adik ipar mieza orang Kedah kata kalau dah dalca tak der kacang dal tu dah bukan dalca...tapi tak apa, dalam masak-memasak kita kena teror improvised ikut selera...insyaAllah bila memasak dengan penuh kasih sayang, hasil nyer akan jadi mabeles! Dalca ni mieza makan dengan nasi karot..menu lunch semalam..


DALCA AYAM
Recipe: Family
Source; Mum


Bahan-bahan:

1 mangkuk ayam bahagian yang bertulang seperti kepak, rib, leher etc
1 liter santan
1 paket rempah kari - jadikan pes, mieza pakai brand 'O'
1 biji terung - potong memanjang
10 batang kacang panjang - potong 2 inci panjang
1 batang carrot - hiris panjang
3 biji kentang - belah 4
8 biji putik jagung - hiris panjang
3 biji cili merah - belah tak putus
1 sb air asam jawa
Minyak untuk menumis

Bahan tumis:
4 ulas bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 sk lada hitam
2 tangkai daun kari


Cara-cara:


1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumis hingga perang dan wangi. Kemudian masukkan pes kari. Masak hingga pecah minyak dan dimasukkan air asam jawa. Kacau rata.

2. Masukkan ayam dan kentang serta sedikit santan cair dan renehkan hingga kentang empuk dan ayam masak.

3. Masukkan santan dan sayur-sayuran kecuali cili merah dan kacang panjang. Renehkan sehingga sayuran empuk. Kemudian dimasukkan cili merah dan kacang panjang. Masak seketika sahaja (dalam 2 minit).

4. Rasakan garam gula. Tutup api.

8 comments:

  1. sokong kak mieza! hihih...mak nani buat dalca pon tak letak dal. kalo tekak kita dh makan itu dari kecik, tetap jugak kita rasa sedap. hihih....

    nani dh buat muffin yogurt tu...excited sangat! sedapppppp! hihih. terima kasih kak!

    ReplyDelete
  2. @ nani
    kalau org kelate tu mmg mcm tu la kan..nama je dalca tp tak letak kcg dal pun...nani TQ sudi try muffin tu..muffin tu bg akak mmg sedap sgt..cantik nani wat muffin pic tu..i loikkkee :)

    ReplyDelete