Saturday, July 23, 2011
Ikan Merah Masak Hijau - Tapi color merah...ngehhhhhh
Bila mieza nampak Kak Diana @ Sky Blue's Kitchen masak ikan pari masak hijau, hati mieza terus tertawan..kebetulan ada sekeping isi ikan merah yang baru beli seberat 300 gm (RM9)..ikan ni memang mahal kan..tapi rasanya sangat sedap..kekadang goreng kunyit biasa pun dah cukup berselera makan...masa mieza BW ke SBK ni time tu tengah kerja..bila nampak je resepi tu terus berazam nak balik umah dan masak untuk berbuka semalam..tapi semalam mieza flat lak..kepenatan sebab terlalu banyak kerja kat opis..jadi resepi ni tertunda hingga hari ni...
Tapi kenapa resepi mieza kaler merah? Hehehee sebab tak ada cili hijau kat umah ni hari ni..yang ada cuma cili merah..tu yang jadi merah tu..tapi rasanya sedap sangat..tatau mieza nak cakap macam mana..u all kena try sendiri baru leh tahu..memang mieza tak nyesal mencuba..siap mieza jilat-jilat jari lagi..sib bek tak jilat pinggan je..insyaAllah esok nak beli cili hijau dan cuba pula masak ikan pari macam kak diana..
IKAN MERAH MASAK HIJAU
Source: Kak Diana @ SBK, Kak Nor @ Secubit Garam
Source : Mieza @ WAWMC
Bahan-bahan:
2 - 3 ekor anak ikan pari _ dibersihkan, potong, gaul dengan kunyit & garam. (mieza guna sekeping ikan merah seberat 300 gm)
1 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar sambal belacan
3 - 4 batang daun kari
3 batang cili hijau dihiris _ k.nor tumbuk kasar ( Diana pun tumbuk kasar )(mieza tak letak sebab tak ada)
1 - 2 sudu kecil serbuk lada hitam - mieza tak letak, mieza ganti dengan 1 sb cili kering kisar
Garam dan serbuk perasa secukupnya
5 - 7 bj cili padi _ dihiris ( yg ni k.nor tambah ) _ Diana pun tambah juga (mieza tak letak)
1 biji bawang besar - hiris bulat - ini mieza tambah
Cara-cara:
1. Campurkan bawang putih, cili kering kisar, sambal belacan dan ketepikan.
2. Panaskan minyak, goreng ikan pari hingga agak garing. Angkat, toskan dan ketepikan.
3. Kurangkan minyak kalau gunakan minyak gorengan ikan tadi. Masukkan campuran, sambal belacan, bawang putih, serbuk lada hitam dan tumis hingga naik bau.
4. Masukkan lada hijau dan daun kari, kacau rata .
5. Masukkan bawang besar dan sedikit perasa dan garam jika perlu dan gaul rata.
6. Masukkan ikan pari yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata. Biarkan sekejap hingga tumisan tadi sebati dan meresap dengan isi ikan. Matikan api. Siap untuk dihidang.
wah...! rancaknya Mieza masak... ikan merah tu masak apa pun sedap, kalau makan tengahari Kak Amie suka rebus je, bubuh serai & daun limau purut, dengan 2-3 biji cili padi...
ReplyDelete@ kak amie
ReplyDeletesekali sekala di hujung minggu kak..kalau hr kerja tu masak campak2 je..rebus alal-ala singgang ye kak..sedap tu kak..nak pula picit cili api..perghhhhh ada pulak petai dn budu..memnag sedap tak hengat dunia kan kikikikiki
memang best resepi ni..
ReplyDeletemas pun suka...
sedappkan kak....
@ mas
ReplyDeletesedap sesangat mas..akak akan masak lagi dan lagi :)
yela..ikan merah memang mahal...tapi isinya manis...sedap betol...kalau pergi pasar sandakan, usha2 jugak kalau ada ikan merah. memang beli. kalau masak bercili mcm ni laaaagi sedap!
ReplyDelete@ nani
ReplyDeleteadik ipar akk ckp seafood kt sabah murah..beshnya la kan..anak sedara akk lak kata daging rusa kt sana murah..tang itu mmg besh dok sabah...bila la nak mkn nani masak mcm ni ye...psst nani kt kelate kat mana? leh jumpa raya ni..
resipi nie mmg bestkan mieza.. mmg terbaik.. akak pun suka sgt kat resipi nie.. sedaaap
ReplyDelete@kak diana
ReplyDeletetak dpt disangkalkan lagi..resepi ni mmg best..walaupun mieza msk jd kaler merah tp sedap sgt! Hubby suka!