Monday, July 4, 2011

Kari Daging Kerisik



Assalamualaikum semua visitors yang disayangi...haaaa ni mieza dok tak sabar nak tunggu azan maghrib ni, nak berbuka bersama family...walaupun hanya mieza yang berpuasa kat umah ni, tapi semua nak makan sama-sama macam berpuasa di bulan Ramadhan..tu encik hasben tengah goreng sayur kat dapur..jadi mieza pun ambil le kesempatan nak update blog dengan kari daging kerisik ni...resepi turun temurun keluarga mieza dari Kelantan...senang dan sedap kari ni..makan dengan roti jala sedapnya kan...ini kes nak menghabiskan balance daging freezer...mak mieza kan suka sangat dengan potato dalam kari daging...anak-anak dan hasben lak suka cicah dengan roti...mieza semua bedal...hehehe

KARI DAGING KERISIK
Recipe: Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:
300 gm daging batang pinang - cuci dan hiris
1 paket rempah kari daging - jadikan pes, mieza guna brand "cap o"
2 camb air asam jawa
2 camb kerisik
1 mangkuk santan
2-3 biji kentang - kupas kulit dan belah 4
Garam gula

Bahan tumis:
3 biji bawang putih - hiris
6 biji bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2-3 tangkai daun kari

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumis hingga wangi dan perang. Masukkan pes rempah kari dan masak hingga pecah minyak.

2. Masukkan air asam jawa dan kerisik dan dikacau rata. Masukkan pula daging, kentang dan sedikit santan cair. Masak hingga daging dan kentang empuk.

3. Setelah daginh dan kentang empuk, masukkan santan dan masak hingga mendidih. Reneh seketika hingga pecah minyak. Rasakan garam gula.

4. Tutup api dan boleh dihidang bersama nasi putih. Juga enak dimakan dengan nasi nasi tumis. Cicah roti pun mabelesssss...


9 comments:

  1. Sedak sengoti tu. Cicah dengan roti pun sedap tapi Yatie kalau nak cicah roti tambah gula sikit biar kuah dia agak2 manis.Semalam baru je buat gulai ayam kampung.

    ReplyDelete
  2. mak nani pon suke buat kari yg letak kerisik. lagi wangi...resepi ibu2 kelantan tetap terbaik la...heheh...lambat weh nok kelik rayo...sero nok make kuzi nga roti jalo pulok...

    ReplyDelete
  3. Assalam Mieza,
    selamat berbuka puasa... Kak Amie terpikat dengan kari daging kerisik tu...sedapnyalah dapat cicah roti!

    ReplyDelete
  4. Selamat berpuasa mieza..nampak kari daging ni.. memang sedap cicah roti .

    ReplyDelete
  5. kak miezaaaa... buat roti jala tak pagi ni. nak tumpang breakfast cicah kari daging.. naaakkkkk

    ReplyDelete
  6. @Yatie
    Sama la kita..mmg anok kelate sejati..mesti keno letak gula kasi manis2 gitu..hasben selalu geleng kepala sbb dia kata org kelate mmg pelik hahahaha

    @Nani
    Dah boleh kuarkan duit nani? siannya tak der duit ye...kalau la kinabatangan tu dekat anak hantar kari daging ni skit :)

    ReplyDelete
  7. @ Kak Amie
    TQ kak..kena posa secara intensif sbb byk lagi blm abis huhuhu cicah roti, cicah lempeng, roti jala..sedap kan kak!

    @ Kak Ummi
    TQ kak Ummi, TQ juga sudi singgah dan follow mieza...kecik nya diri ini bila tgk dapur kak ummi yg besar itu..nnt tunjuk ajar mieza masak ye :)

    ReplyDelete
  8. @Izah
    Seronok ye cuti ke PD dan jumpa kak anymz..bestnya kan jumpa kawan2 maya secara life..pg ni tk sempat menjala la dik..usah kan menjala melempeng pun tk sempat...meroti gardenia je la hahaha

    ReplyDelete