Tuesday, July 5, 2011

Maggi Goreng Mama - Bukan maggi goreng mamak!



I bet kan 90% of Malaysian suka makan maggi or pernah makan maggi in their lives..and definitely my family has contributed 1% to the whole percentage..mana taknya, kat umah ni kan kalau masak maggi semua beratur pegang pinggan tunggu nak makan termasuk lah my husband and my 69-year-old mother...



Last Saturday mieza pegi Tesco Bukit beruntung yang baru buka tu...masa sopping sopping tu ternampak la maggi ibumie ni...i suggested to my husband about having maggi goreng for dinner..tak sempat nak finishkan ayat anak-anak dah jerit.."yeyyyyyyy maggi goreng...nak mama nak mama" aiseh! kena la buat juga untuk anak-anak kesayanganku ni..selalunya mieza kan kalau nak masak maggi, tunggu anak-anak semua tido baru mieza makan maggi dan senyap-senyap je dengan husband..bukan apa..saja tamau ajar depa makan maggi...nanti depa jadi suka dan nak makan selalu pulak...

Kenapa mieza namakan maggi goreng ni Maggi Goreng Mama...sebab anak-anak yang bagi nama..katanya "dah mama yang goreng, maggi goreng mama laaaa"....kids, can't live without 'em :)

MAGGI GORENG MAMA
Recipe & Source : Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:
3 paket mee segera - mieza guna brand Ibumie,
3 ulas bawang putih - ketuk
4 ulas bawang merah - hiris
2 sb cili giling
2 sb sos tiram
2 sb kicap pekat
1 sb kicap manis
1 sb kicap cair
2 sb sos tomato
1 sk serbuk lada sulah
2 pokok sawi - potong pendek
3 biji telur
2 biji cili merah - hiris memanjang
3 batang sosej ayam - hiris nipis
Daun bawang - hiris halus untuk tabur
Bawang goreng
2 biji limau nipis

Cara-cara:

1. Panaskan air dan celur maggi hingga lembut. Angkat, tos dan ketepikan.

2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi dan perang. Masukkan cili giling dan tumis hingga masak.

3. Masukkan semua kicap dan sos, bahagian batang sawi dan sosej ayam. Masak seketika hingga sosej masak dan batang sawi empuk.

4. Masukkan maggi yang telah dicelur dan gaul rata. Pecahkan telur ke dalam maggi dan kacau cepat-cepat. Masukkan juga sayur bahagian daun dan kacau hingga daun sawi layu. rasakan masam, masin dan manis.

5. Angkat. Taburkan lada sulah, daun bawang, cili merah hiris, dan bawang goreng. Perahkan air limau nipis. Makan sewaktu maggi masih panas-panas.


11 comments:

  1. As'salam Mieza

    sesekali makan maggi memang power. tambah2 lagi maggi ni berseri2 banyak hidangan dalam tu, tak nak jemput makan ker.. hihi

    ReplyDelete
  2. Kak CT..meh la Tg Mlm...tp kalau kak ct dtg takkan nak idang maggi grg ekkk..kalo org bujang leh la kan...sesekali pekena maggi kak sodap juga...

    ReplyDelete