Selamat pagi semuaaaaa...pagi ni bersiaran awal sikit sebab dah dapat cukup rest last nite..semalam penat sangat sampai tak larat nak update blog..balik kerja terus masuk dapur masak untuk berbuka, lepas berbuka dan solat maghrib terus baring kat bilik dan terus zzzzzzzzzzzz sampai kul 12 malam baru jaga...baru la bangun solat Isyak...hubby lak baik semalam volunteer jaga baby..thank you dear...really appreciate what u did last nite..and here i am this morning...fresh and energetic as alwiz heheheheh
Jadi pagi ni lepas je solat subuh terus masuk dapur sebab anak yang sulung tu ada program 1 murid 1 sukan, oleh sebab risau dia nak lari-lari dengan perut kosong jadi mamanya pun masak la lempeng makan dengan kari daging kerisik yang dimasak semalam..
Memula tu encik hasben mintak dibuatkan roti jala...tapi kalau nak menjala pagi-pagi dan anak kena berada di sekolah seawal 645 am takut tak sempat lak anak nak makan..jadi mieza tukar menu kepada lempeng, rasanya sama je dengan roti jala cuma tidak berjala je heheheeh...si anak yang sulung ni susah skit nak makan pagi, jadi dia cuma makan sekeping je..mama dan papanya yang melantak sampai berkeping-keping...ke laut lagi dietku!
Jom kita share resepi
LEMPENG DAN KARI DAGING KERISIK
Recipe: mieza @ WAWMC
Bahan Lempeng:
3 cawan tepung
3 cawan air
1 sk garam
1 biji telur
1/2 sk kunyit serbuk (untuk warna kuning)
Minyak untuk meleser pada pan
Cara-caranya:
1. Masukkan semua bahan kecuali minyak ke dalam blender dan diblend sebati.
2. Panaskan kuali leper atas api, leserkan sedikit minyak supaya tidak melekat. Sendukkan adunan lempeng dan tuangkan ke dalam pan. Jangan tuang adunan banyk sangat nanti lempeng tebal sangat tak syedap. Lenggokkan kuali supaya adunan lempeng rata.
3. Bila lempeng dah masak, angkat dan gulung mengikut citarasa masing-masing. boleh juga digung seperti kuih ketayap.
4. Sedap dimakan bersama kari ayam atau daging atau kuah sardin
GULAI DAGING KERISIK
Recipe: Mieza @ WAWMC
Bahan-bahan:
300 gm daging batang pinang - cuci dan hiris
1 paket rempah kari daging - jadikan pes, mieza guna brand "cap o"
2 camb air asam jawa
2 camb kerisik
1 mangkuk santan
2-3 biji kentang - kupas kulit dan belah 4
Garam gula
Bahan tumis:
3 biji bawang putih - hiris
6 biji bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2-3 tangkai daun kari
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumis hingga wangi dan perang. Masukkan pes rempah kari dan masak hingga pecah minyak.
2. Masukkan air asam jawa dan kerisik dan dikacau rata. Masukkan pula daging, kentang dan sedikit santan cair. Masak hingga daging dan kentang empuk.
3. Setelah daginh dan kentang empuk, masukkan santan dan masak hingga mendidih. Reneh seketika hingga pecah minyak. Rasakan garam gula.
4. Tutup api dan boleh dihidang bersama lempeng tadi. Juga enak dimakan dengan nasi putih atau nasi tumis. Cicah roti pun mabelesssss...
Assalam Mieza,
ReplyDeletesyukur alhamdulillah....lempengnya pun nampak cantik menawan, tambahlah sedapnya dicicah dgn kari daging tu....mmmm yummy!
akak..nak juga lempeng tu..
ReplyDeletesedappnya tengok..
@ Kak Amie
ReplyDeletesbnrnya nak wat roti jala, tapi bila diserang penyakit 'm' ni jadi lempeng je la kak...tp mmg dah lama tk mkn lempeng ni
@mas
alamak mas mintak dah petang..dah selamat dah semua, kalau mintak pg td leh hantar ke shah alam :)