Thursday, August 11, 2011
Ayam Masak Halia - Lauk Iftar ke 5
Salam semua..dah siap dah masak kuih untuk berbuka petang nanti? Mieza semalam masak buah melaka (feveret la katakan..tak jemu!) hari ni tatau la nak masak apa untuk dessert..nak masak nasi dan lauk pun cukup-cukup je masa yang ada tu..maklum la sampai umah pun dekat kul 6 pm...
Resepi ni mieza masak untuk iftar ke 5..terlupa mieza nak post kat sini..dah tunggang terbalik dah entry blog mieza ni..semalam post entry iftar 9..alih-alih hari ni menu iftar 5 lak..hahahahah bedal je la ekkk...hihihii jom tengok resepi
AYAM MASAK HALIA
Recipe & Source : Mieza @ WAWMC
Bahan-bahan
2 keping dada ayam - hiris nipis
2 sb minyak bijan
2 sb kicap cair
Sedikit tepung jagung
3 sb minyak masak
1 biji bawang besar - hiris
3 biji bawang putih - ketuk
2 inci halia - mayang
2 sb sos tiram
Sedikit kicap cair
1 biji tomato - belah 8
1 biji cili merah - hiris
Sedikit daun bawang - potong sepanjang 2 cm
Cara-cara:
1. Isi ayam diperap dengan minyak bijan dan kicap cair selama 1/2 jam.
2. Panaskan mnyak masak dalam kuali. Salutkan ayam yang diperap dengan tepung jagung dan goreng garing. Angkat, tos dan ketepikan.
3. Dalam kuali yang berlainan, panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang besar, dan halia hingga wangi.
4. Masukkan sos tiram dan kicap cair. Kacau sebati. Kemudian masukkan isi ayam yang telah digoreng dan kacau hingga kuah melekat pada ayam. Boleh tambah sedikit jika kuah terlalu pekat.
5. Akhir sekali masukkan tomato. Kacau. Tutup api, angkat dan hiaskan dengan hirisan daun bawang.
nani dh lama tak masak, kehabisan gmbr entry dh...hihih...tu pasal post mende ngarut2 je selalu..
ReplyDelete@ nani..
ReplyDeletetak per nani janji blog tu hidup..mcm akak tahun lepas setahun akak tk update blog sbb tak masak langsung coz mabuk pregnant..thn ni br nak hidup sikit blog ni :)
salam mieza cayang..maknanye lauk ayam halia nih dh licin la ek?? arini mieza masak apa utk buka? selamat berbuka pose ye!
ReplyDeleteHai Mieza cayangggg,
ReplyDeletetakpe .... ada masa nanti boleh up-date elok2,
Kak Amie pun main hentam saja, siap masak ambil je gambar masakan atas dapur, tak sempat nak posing2 letak aksesori itu ini, yang penting nampaklah masakan tu... hi hi hiiii.. harap kita punya waktu untuk mahirkan diri sebagai fotographer (ecewahhhh)... terutama dalam bab ambil gambar resepila...
@ kak ina...
ReplyDeletealaaa tu la kak lambat datang umah mieza..kan dah abis..tapi hari ni ada lauk kam heong..moh la kiter :)
@ kak amie cayanggggggg...
bulan posa mmg tk sempat nak posing kan masakan tu kan...hubby kata "isy org nak berbuka dia sebuk nak berposing" kakakakak..kak amie suka la tgk novel kak amie tu..tak sangka kak amie ni teror menulis :)