Jom tengok gambar ikan kerapu mieza..
KERAPU SAMBAL TOMATO DAN NENAS
Resipi ~ Mas @ Duniaku
Source: Kak Diana @ SBK
Improvised by: Mieza @ WAWMC
Bahan-bahan
3 ekor ikan keli - bersihkan dengan asam jawa @ air limau _ ( Diana guna jenis ikan lain jadi tak perlu bersihkan dengan asam jawa @ air limau, mieza guna ikan kerapu)
5 biji cili merah - dikisar
4 biji cili padi merah - ikut pedas yerk - dikisar
1 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 biji tomato - dikisar
1/2 biji bawang besar - dihiris
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili thai
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit pati ikan bilis ( Diana bubuh 1 tsp perencah pati ikan bilis Tumix, mieza pakai 1/2 kiub pati ikan bilis knorr )
1/2 tbsp kicap pekat ABC ( yang nie Diana tambah, mieza letak 1 sk kicap manis dan 1 sk kicap masin )
1/2 cawan nenas kiub - (yang ni mieza lak tambah...ampunnnnnn tuan punya resepi)
Sedikit tepung jagung - (yang ni mieza tambah untuk lumur pada ikan)
Daun bawang - hiris sepanjang 2 cm
Cara-cara:
1. Keli dibersihkan dan diperap dengan asam jawa @ jus limau nipis ( boleh letak daun dan batang kesum @ daun pisang yang diramas2 dalam rendaman keli tu sekali ) dan sedikit garam selama 5 minit untuk hilangkan hanyir, cuci bersih dan perapkan sekali lagi dalam 5 minit dan cuci kembali dan toskan ( yang nie Diana tak buat sebab Diana guna ikan jenis lain ). Mieza pun tak buat juga sebab tak guna ikan keli..
2. Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit dan salutkan tepung jagung. Goreng hingga garing.. Angkat dan toskan.. ketepikan.
3. Tuang minyak secukupnya dan tumis bawang besar yang dihiris tadi hingga wangi dan masukkan bahan-bahan kisar dan masak hingga wangi.
4. Masukkan sos tiram, sos cili thai dah kicap dan kacau rata.. Jika sambal agak pekat masukkan sedikit air dan kacau rata.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.. Letakkan juga sedikit kiub ikan bilis dan seimbangkan rasa. Masukkan juga kiub nenas. Masak hingga sambal garing. Jika suka sambal yang lembap boleh tambah sedikit air.
6. Kemudian masukkan ikan yang digoreng garing dan kacau rata. (Mieza tak masukkan ikan dalam sambal, tapi mieza tuang sambal ke atas ikan goreng)
7. Hiaskan dengan hirisan daun bawang. Hidangkan.
hihih...ternganga2 mulut ikan tu... syok berendam dalam minyak panas kot. sedapnya ikan kerapu...tak tahu bila last makan kerapu...nk beli pon, kene gi pasar sandakan baru jumpa.
ReplyDeleteAssalamualaikum mieza...
ReplyDeletesedapkan resipi mas nie... akak sekeluarga pun suka... mmg sedap!
@ nani..
ReplyDeleteikan kerapu tu ternganga sebab terkejut kena goreng dlm minyak panas..tak sempat nak ngucap dia hihihih..jauh ye sandakan dgn tempat nani tu? alahai sian nani..meh tg malim meh akak jamu nani puas2
@ kak diana..
ReplyDeletesedap sgt resepi ni kak..bila tambah dengan nenas lagi la sedap kak..bertambah2 makan nya kak..tq sudi share resepi :)