Thursday, October 27, 2011

Udang Goreng Madu

Assalamualaikum...selamat tengahari...apa khabar semua? Harap semua sihat-sihat selalu...mieza ucapkan terima kasih buat semua kawan-kawan yang mendoakan kesihatan mieza..hari ni masih demam lagi tapi terpaksa juga ke opis sebab pelajar dah nak dekat exam final sem dan masih ada lagi silibus yang belum mieza habiskan...anak mieza yang kecik tu pula rupanya demam nak naik campak..sekarang campak nya dah keluar dan demamnya dah baik..kakak nya si Wawa pula yang demam mungkin nak naik campak macam adiknya juga...kak long dan papa nya masih selsema..mieza rasa umah mieza dah macam spital...apa-apa pun mieza doakan semoga semua ahli keluarga mieza cepat baik demamnya sebab weekend ni kami plan nak menghadiri family day anjuran opis suami di Bukit Merah Lake Town...



Hari ni mieza nak kongsi resepi udang yang mieza masak semalam untuk suami dan anak-anak sebab mieza cuma makan bubur je..resepi udang goreng madu ni mieza terjumpa kat youtube masa mieza jalan-jalan kat sana hari tu...terpanggil mieza untuk mencubanya sebab semua bahan ada kat umah..dan alhamdulillah tak menghampakan sebab memang sedap gabungan udang segar dan udang kering..mieza suka kan yang masam-masam jadi mieza tambahkan sos plum skit...anda pun kena cuba juga tau..


UDANG GORENG MADU

Recipe: Chef Sabri @ Wanita Hari Ini TV3
Source: Mieza @ WAWMC


Bahan-bahan:
400 gm udang - buang kulit
2 biji bawang besar - cincang
3-4 biji bawang putih - cincang
2 sb cili kering kisar
2-3 sb madu
1/2 cawan udang kering - cincang
2-3 sb sos plum - mieza tambah
3 tangkai daun kari
3 sb mentega

Cara-cara:

1. Panaskan mentega dalam kuali. Tumis bawang putih, bawang besar dan daun kari hingga perang.

2. Masukkan udang kering dan cili kisar dan tumis lagi hingga udang kering masak.

3. Masukkan udang, madu, dan sos plum. Kacau hingga udang masak. Rasakan garam gula.

4. Angkat dan hidangkan. Senangkan?


13 comments:

  1. seronoknya dapat makan udang yang dah siap dikupas kulit tinggal nyap aje...

    ReplyDelete
  2. sedapnya....napalah tayang makanan lagi ni...huwaaaaaa!!

    ReplyDelete
  3. sedapnya mieza...hantarle mai sikit

    ReplyDelete
  4. tersangatlah lapar sekarang...hadoi....nak makan kat rumah kak mieza dulu la...

    ReplyDelete
  5. Selamat pagi Mieza,
    masa anak-anak kakak kecil2 dulu, satu demam semua demam... kadang2 kami pun demam sama... dah besar, ok semua...alhamdulillah,
    resepi udang madu ni macam sedap je... rasanya ada udanglah dalam peti sejuk... nanti balik tengok dulu kalau masih ada... nak juga masak macam gini...

    ReplyDelete
  6. cuaca tak menentu gamaknya buat ramai yg tak sihat.. anak2 akak pun selsema & batuk...
    menu udang tu mmg nampak sedap..

    ReplyDelete
  7. @Ucu..setuju..senang nak mkn kalau dah siap kupas kulit..

    ReplyDelete
  8. @wahida..hahaha dah blog akak ni blog resepi jd terpaksa lah akak tayang makanan setiap hari..akk suka tgk blog wahida..byk gambar gi melancong..nak ikuttt

    ReplyDelete
  9. @suzane...mai la sini kita makan sesama :)

    ReplyDelete
  10. @nani...jemput la nani..kalau la kita dok dekat dah lama akak hantar skit ke umah nani :0
    Sian nani lapar ye..makan dulu kang kena gasrik..

    ReplyDelete
  11. 2kak amie..TQ..masih demam lagi..moga2 cepat lah baik..kak amie jgn lupa try ye resepi udng ni..sedap kak!

    ReplyDelete
  12. @kak madihaa..musim demam dan batuk2 sekarang ni..maklum lah dah menghampiri winter..cewahhh mcm la malaysia ni negara 4 musim ye hehehe

    ReplyDelete