Friday, December 16, 2011
Gulai Udang Nenas
Masakan minggu lepas..baru teringat nak post..lupa daaaaa..sibuk skit minggu ni..tapi tetap seronok...murah rezeki umah mieza sebab minggu ni dapat kunjungan a few tetamu..kalau hari senin lepas mieza menerima kunjungan kawan lama sekolah menengah dulu..esok mieza akan menerima kunjungan abang mieza dan keluarga dari Kelantan..dan juga kawan blogger yang katanya akan bertandang esok juga..hmmm meriah lah nanti..i likeeee...tapi dalam kepala ni dah mula berpusing ligat nak masak apa..jap lagi nak visit dapur kawan-kawan nak usha resepi lah hehehe
Oleh sebab mieza nak cepat, jadi tak leh sembang banyak-banyak..resepi gulai udang ni mieza jumpa kat majalah Mingguan Wanita..kebetulan semua bahan ada dan kat pasar last week ada jual udang besar ho ho ho 6 ekor RM20..agak berbaloi juga kan...jom kita tengok resepinya
GULAI UDANG NENAS
Resipi: Mingguan Wanita
Source: Mieza @ WAWMC
500 gm udang besar
1/2 biji nenas - dipotong
Minyak untuk menumis
Bahan kisar:
12 tangkai cili kering - mieza letak sikit je sebab anak-anak tak leh makan pedas
12 biji bawang merah
5 cm lengkuas
3 cm kunyit
2 batang serai
1 sb belacan
100 ml susu cair - mieza pakai santan
2 sb jus limau nipis
garam secukupnya
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan kisar hingga wangi. Masukkan udang dan kacau rata-rata selama 2 minit.
2. Kemudian masukkan susu cair/santan, dan nenas dan renehkan selama 2 minit.
3. Masukkan jus limau nipis dan taburkan garam secukupnya.
4. Hidangkan dengan nasi panas.
salam mieza....dok telan air liur bergantang2 dah ni....terliuq...
ReplyDeletewooooo...besaunya udang, dapat sekor mesti kenyang punya...amik sekor ye Mieza, kosong terus piring tu.....:)
ReplyDeletemak datuk! besonya udang! puas makan seko...
ReplyDelete@Liza
ReplyDeleteJangan telan byk sgt nanti kembung! haahhaa...sian dia..meh cuba resepi ni meh!
@Kak Amie..
ReplyDeleteuntuk ka k amie yang tersayang..jemput la angkat udang tu..ada lagi dalam periuk hahaha
@Sudip vs Senduk
ReplyDeletesebab tu lah tak leh beli bebanyak sebab mahai mak aiiiii 6 ekor RM20..jadi cukup ler sekor je sorang..sekali sekala makan udang besau!
besarnya udang kak.. sedap tu.. berbaloi...
ReplyDeleteKecur air liur membayangkan gulai udang tu. Dah lama dah tak buat gulai udang letak nenas. Selalunya letak kacang / timun je. Kalau gulai ikan tongkol dengan nenas pun sedapkan . Yang pasti kuah habis dulu..
ReplyDeleteSalam Kak Mieza..wahhhh besar betul udang tu..sekor untuk sepinggan..Pasti berbaloi ni....Cara masak pun menyelerakan...
ReplyDeleteudang yg blm masak ada lagi tak..sbb ucu dah tertinggal bas..x dpt yg dah masak dapt yg segar pun jadilah...hehehe ...
ReplyDeleteSalam Mieza, adoiiii terliur nengok udang tu
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletemenu yg sangat sedapppp.:)
Asking questions are truly good thing if you are not understanding
ReplyDeletesomething entirely, except this article offers fastidious understanding
yet.
Also visit my blog ... GFI Norte