Saturday, May 26, 2012

Nasi Pilaf Tomato

Assalamualaikum...salam hujung minggu...dan juga selamat bercuti sekolah...wahhh seronok sungguh ye bila cuti sekolah bermula...ibubapa seronok..anak-anak lebih lebih lagi..maklumla tak payah bangun pagi hahaha...semua dah balik kampung ke? Buat yang balik kampung tu mieza ucapkan selamat dalam perjalanan pergi dan balik dan umah juga pastikan sistem sekuritinya mantop ye...risau juga mieza time cuti sekolah bila orang balik kampung ni la banyak berlaku pecah umah..semoga Allah SWT selamat kan kita semua InsyaAllah...

Nampak gayanya mieza je la yang masih berada di umah tak balik kampung lagi..bila anak nak ambil periksa ni cuti sekolah pun mcam tak cuti sebab anak sulung  mieza terpaksa mengikuti kelas tambahan ..hari-hari anak mieza ada kelas tambahan kat sekolahnya..jadi lambat lah sikit mieza balik kampung..dah 6 bulan mieza tak jenguk mak di kampung sejak mieza hantar dia balik bulan 12 hari tu...rindu pula pada wajah tua mak...
Haaaa dah tengok gambar kat atas tu? Itu nasi yang mieza masak for lunch hari ni...kebetulan ada beras basmathi lebihan masak hari tu ada cukup-cukup 3 pot...just enaf for my family...boleh la mencuba resepi baru dari buku masakan favorite mieza Asmah Laili Mintak Ampun Sedapnya tu...memang tak rugi membeli buku tu..berbaloi sebab banyak resepi yang best...resepinya ni juga mieza nampak dah ramai yang mencubanya...Alhamdulillah semua cakap sedap...suami mieza pun cakap sedap sampai bertambah-tambah dia makan...Abang oiiii awak kata nak diet...ke laut lagi diet awak hahahaha


NASI PILAF TOMATO
 
Source :- Mumtaj Begum Omar @Asmah Laili Mintak Ampun sedapnya
Source :-Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan :-
1kg beras basmath, cuci bersih rendam selama 10-15 minit dan tos airnya – Mieza Cuma masak 3 pot sahaja
air mengikut paras beras dan lebihkan 1 cawan lagi
5cm kayu manis
5 biji buah pelaga
2 helai daun bay
1 biji bawang besar dihirs halus
1 sudu makan pes halia dan pes bawang putih
2 biji lada merah, dibelah jangan putus
3 sudu makan pes tomato
1/2 cawan daun pudina
1/4 cawan susu sejat
garam secukupnya – mieza tambah
1 kiub ayam Knorr – mieza tambah
secukup minyak atau ghee untuk menumis
sedikit kacang gajus goring – mieza tak letak sebab taka da..mieza ganti dengan bawang goring dan almond flakes

Cara:-
1.    Tuang kedalam periuk nasi letrik, air, susu sejat dan garam. Ketepikan
2.    Panaskan sedikit minyak atau ghee didalam kuali dan tumis kayu manis, pelaga dan daun bay sehingga meletup-letup dan wangi.
3.    Masukkan hirisan bawang dan lada merah.
4.    Tumis lagi sehingga bawang lembut dan wangi.
5.    Masukkan pes halia/bawang utih dan tumis selama 5 minit lagi, sehingga keharumannya dapat dihidu. Barulah dimasukkan pes tomato dan daun pudina.Biarkan sehingga keluar minyak.Matikan api.
6.    Tuangkan semua rempah yang panas, kedalam periuk nasi letrik. Kacau sekali sahaja. Tutup periuk dan biarkan sehinga mendidih.
7.    Seterusnya buka tutup periuk, tuang semua bras yang telah dicuci dan toskan. Kacau sekali sahaja, tabur diatasnya kacang gajus goreng, gemburkan nasi dengan garpu sehingga kembang dan bergaul rata dengan gajus. Tutup periuk nasi.

Pilaf tomato ni mieza makan dengan Kari Daging Kerisik kegemaran hubby...dia kalau ada daging kat umah ni mesti nak suruh masak daging...dan selalunya kari daging tu dia akan makan juga dengan roti..memang typical keturunan mamak hahahah...

Bagi pengunjung blog WAWMC yang nakkan resepi Kari Daging Kerisik resepi keluarga mieza turun temurun ni boleh la tengok kat SINI...

Teman sekapal nasi Pilaf Tomato hari ialah Ayam Goreng Rempah Kari...mieza pun dah penat nak masak lagi sebab anak laki kesayangan mieza tu demam dah 2 hari asek merengek je..jadi main masak je la yang simple-simple..ayam ni mieza perapkan dengan halia dan bawang putih yang ditumbuk lumat, garam, kunyit, dan rempah kari...kemudian digoreng bersama daun kari, hirisan bawang besar dan juga hirisan cili hijau...memnag sedap! Anak-anak suka..diratah begitu saja..


Hari ni mood masak-masak tak berapa nak maksimum..jadi nasi mieza tiada dalca ataupun acar ataupun sambal..hubby kata kalau you buat sambal pedas-pedas sikit lagi best tau...hari ni mieza tak ke pasar..tak der stok cili merah..tapi tak per sebab semua licin hahahah

4 comments:

  1. Selamat petang Mieza sayangggg...
    anak jantan demam merengek2 pun sempat lagi mama dia masak sedap2 gini.... hadoiii semenjak dua menjak ni kak amie tak berapa ligat di dapur, asyik terkejar sana sini dengan entah apa2 kerja yang dibuat ha ha hahh cuti sekolah pun rasa tak best, bukannya dapat cuti sepenuhnya... kena jaga tiang sekolah, takut roboh (ni ayat orang kecewa ni he he he hh)

    ReplyDelete
  2. hmmm...rajin mieza masak sedap2 sokmo

    ReplyDelete
  3. Kak amie..
    Ye la kak amie..anak emrengek pun mieza kena amsak juga..sian juga tgk en hubby kalo asek makan kat luar dia kata tak besh..tak kena dgn selera sgt..dia la yg tolong jaga Umar..tp budak2 ni kalau demam mesti nak dengan mama...

    Hahahah kak amie jaga elok2 tiang tu nnt roboh susah tau hahaha kelakor lak kena jaga tiang sekolah tu hahahah

    FnF..
    Masak simple je FnF...FnF masak lagi mieza terliur tau

    ReplyDelete