Saturday, July 14, 2012

Nasi Serai Mentega

Assalamualaikum...seminggu tak menjenguk blog ni..dah berabuk eh ...fuh fuh fuhhhhh tiup abuk sikit hahahah ekceli kan last week kena gi kursus kat Hotel Summit Subang..4 hari from monday to thursday...mieza cukup suka kalau kursus di hotel yang berdekatan dengan panggung wayang sebab malam-malam leh gi merayau kat mall dan tengok wayang..jadi malam rabu lepas sempat la mieza nengok Amazing Spiderman..seronok juga bila keluar bujang ekk..selalu kalau tengok movie dengan family mesti la menonton movie yang sesuai untuk depa..dan kena cari babysitter yang sanggup jaga umar..selalunya biras mieza la yang kena jaga baby...terima kasih ye Su...Umar pula dia sangat behave kalau duduk dengan babysitter..kalau dengan mama ya ampun hypernya dia!


Sebenarnya hari ni ramai ahli keluarga yang demam...Wawa baru baik demam dan batuk-batuk..sekarang Papa dan Umar pula yang demam..petang ni Adnin pula yang nak kena..badannya dah suam suam dah..tinggal mama je la yang masih bertahan..bila ditanya nak makan apa..semuanya bagai tak der selera..kesian pula mieza...masa nasi 2 pot pun tak abis...bila mieza belek-belek magazine Rasa yang baru mieza beli hari Khamis lepas..ternampak la resepi ni..simple je..jadi mieza decide nak cuba..banyak juga resepi menarik dalam Rasa keluaran Ogos 2012 ni..sapa yang belum beli boleh la cepat-cepat ke kedai berhampiran...mieza suka beli buku sebab boleh tolak tax hehehe



NASI SERAI MENTEGA
Recipe : Rasa Ogos 2012 pg 132
Tested by : Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan
1 kg beras basmathi - mieza masak 2 pot je...
3 gm bunga cengkih
3 gm  kulit kayu manis
5 gm bunga lawang
20 ml minyak sapi
15 ml mentega
1 liter air
1 tin susu cair
Garam secukup rasa

Bahan kisar:
2 batang serai
20 gm bawang merah
10 gm bawang putih


Bahan hiasan;
3 gm daun pudina
5 gm bawang goreng
5 gm kismis kuning dan hitam - mieza tak letak sebab anak tak suka kismis dalam nasi


Cara memasak:

1. Rendam beras basmathi selama 10 minit. Tos dan asingkan.
2. Kemudian panaskan miyak sapi dan mentega di dalam kuali. Tumis bahan kisar, bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis sehingga garing dan nailk bau.
3. Setelah itu masukkan air dan susu cair. Kacau rata.
4. Seterusnya perasakan mengikut citarasa. Adunkan bahan tumis bersama beras basmathi yang telah ditoskan tadi.
5. Apabila telah sebati pindahkan adunan ke dalam periuk elektrik dan tanak seperti memasak nasi biasa sehingga masak.
6. Akhir sekali taburkan bahan hiasan dan sedia untuk dihidang.

6 comments:

  1. Mesti harum je bau nasi serai mentega ni ye Mieza... lauk apa Mieza? Jangan lupa kongsi bersama ye...
    Kesiannya, anak-anak kecil memang selalu demam, insya-Allah deman kejap-kejap je, lepas tu baik semula.

    ReplyDelete
  2. Wahhhh lapar dah tengok nasi serai mentega ni. Serai is my fav...mesti ada dlm stok! Pass me a bowl of that yummy rice dear :)

    ReplyDelete
  3. salam rindu mieza cayang..waduh lama kita x sembang ek?? hehe..wah lehla akak tumpang dinner nasi serai ni kan..ada lg x?

    ReplyDelete
  4. kak mieza sayang..... suka dia masak nasi tumis ye. ingatkan anak kak mieza je tak makan kismis dalam nasi. nani pun tak berapa suka sangat. tapi kalau kismis dimakan ratah tu memang makan la.

    ReplyDelete
  5. Lauk apa yg dimakan dg nasi ni, Mieza. Sharelah lauk juga

    ReplyDelete