Sunday, July 8, 2012

Chicken Vindaloo

Assalamualaikum..
Salam hari minggu..hari ni banyak sangat to-do list yang kena buat..rasa macam tak menang tangan...pagi ni bangun tidor je hubby request nak makan coconut shredded pancake...kebetulan ada lagi saki baki kelapa pandan yang mother in law kirimkan...8.30 am pagi tadi anak sulung ada bengkel cemerlang UPSR..lepas bekpes hubby antorkan dia ke school then hubby sendiri ke opis kena kerja lak dia ari ni...lepas tidokan si kecik dalam kul 930 tadi sempat la mama buka lappy donlod kan beberapa jurnal untuk buat literature research yang kena present kat conference bulan september nanti...sempat la baca a few journal masa kat hotel nanti insyaAllah..bila anak dara yang no 2 tu bangun terus dia hand me the food list yang dia nak makan hari ni..antarannya ialah kek (apa-apa kek pun tak per katanya) dan sambal petai (memang peminat petai sungguh anak dara ku ini)...keluarkan apa yang patut dari freezer terus jemur kain yang adri pagi tadi lagi siap dimesin...yang belum dilipat dah setinggi busut kat dpn tu belum berlipat hwaaaaa...petang karang kena siapkan cistat order pula...mujur ada anak sulung boleh tolong taipkan lecture notes yang kena hantar for printing tomorrow..tu pun ada 2 chapter lagi belum bertaip...waaaa superwoman pun kalah ni....

Bila mieza postkan gambar ni ke fb semalam my highschool gelfren minta resepi...dulu mieza sesama belajar dengan dia..dia jadi doktor bius mieza ni jadi lecturer je kui kui kui...Untuk Puan Doktor Roslina Moh Nor..ini resepi aku postkan khas untuk ko..walaupun aku sibuk tahap gaban tapi sebab kan ko yang aku sayang chewaaahhhh aku post kan gak sini...bila dah masak nanti ko tayang gambor kat fb tau..aku nak nengok hehehe...kalau ada bahan yang ko tak tahu u have my fon number babeh...


CHICKEN VINDALOO

Recipe:  My Recipes
Source: Mieza @ WAWMC

Ingredients

  • 1 pound boneless, skinless chicken thighs, cut into 1-inch cubes 
  • 2 tablespoons minced fresh ginger 
  • 1/4 cup rice vinegar - mieza guna apple vinegar
  • 2 teaspoons ground coriander
  • 2 teaspoons ground cumin
  • 1 teaspoon ground cardamom - (buah pelaga)
  • 2 teaspoons chili paste with garlic
  • 1/4 teaspoon ground cinnamon
  • 1/8 teaspoon ground cloves
  • 6 garlic cloves, minced
  • 1 tablespoon canola oil - mieza guna sunflower oil
  • 1 cup diced onion 
  • 1 diced red bell pepper 
  • 1 diced yellow bell pepper 
  • 1/2 cup fat-free, less-sodium chicken broth - mieza guna 1 kiub pati ayam knorr yang dicampur dengan 1 cawan air
  • 3/4 teaspoon salt 
  • 1 tablespoon cornstarch
  • 2 tablespoons water
  • 1/4 cup chopped cilantro - daun ketumbar tau..tu nama lain dia yang lagi glamer hehehe
  • 4 cups cooked brown rice - mieza makan dengan nasi raja semayam - resepi kat entry sebelum ni



Preparation

  1. Combine first 10 ingredients (through garlic) in a zip-top plastic bag. Marinate in refrigerator at least 4 hours, turning occasionally.
  2. Heat oil in a large skillet over medium-high heat. Add onion; sauté 4 minutes. Add chicken mixture and bell peppers; sauté 5 minutes or until chicken is thoroughly browned on all sides. Add broth and salt; simmer, uncovered, 15 minutes or until chicken is done. Combine cornstarch and water in a small bowl; stir well. Add cornstarch mixture to chicken mixture; simmer 2 minutes or until sauce thickens. Stir in cilantro. Serve over rice.
Cara mieza:
Ayam tu lepas perap mieza goreng dulu sebab hubby cerewet sikit dia tak makan ayam yang tak digoreng..bermaksud dia tak makan sup ayam. tomyam ayam dan kari ayam..jadi mieza goreng dulu..pastu mieza masak sos vindaloo ni dan humbankan ayam yang telah digoreng ke dalam sos...

10 comments:

  1. Bila sibuk rasa tak cukup kaki tangan nak bergerak ye Mieza, tapi kalau tak sibuk alahai... boringnya!
    Miez dah suba dulu ye Chicken Vindaloo... Kak Amie belum cuba lagi vindaloo2 ni, sedap ye Mieza!

    ReplyDelete
  2. Tq..alo susahnya resepi.. :) bila nk buat ni...biasa goreng ikn goreng aym je.. ;)

    ReplyDelete
  3. salam mieza cygg..mesti sedapp nie..nak sebut pun susah..h ehehe mesti sedapp..biasany bila yg susah2 nie hasilnya sedapp:P

    ReplyDelete
  4. Assalam mieza,
    wah dah buat dah ya chicken vindaloo ni..hubby mieza tak suka masak terus ayam tu so kena goreng dulu lah kiranya..tak apalah mieza, asal isterinya tahu selera suamninya tu pandai2 lah kan adjust mana yang patut..

    ReplyDelete