Saturday, July 7, 2012

Nasi Raja Semayam

Assalamualaikum...salam malam sabtu..
Dah dinner? Makan apa tu malam ni? Hari ni mieza mencuba resepi baru...masih lagi dari Majalah Keluarga keluaran Jun 2012..memang berbaloi beli magazine tu bulan ni...banyak resepi menarik didalamnya..semua-semuanya sedap belaka...rasa macam nak cuba semua sekali..tapi apa boleh buat..masa tak mengizinkan..mieza hanya masak di hujung minggu saja..kalau hari kerja memang tak masak sangat..kalau masak pun buat sandwich atau masak cucur je..sebab semua dah kekenyangan...kalau teringin nak makan berat pun hubby banyak ajak makan kat luar...katanya sian kat mieza balik kerja dah penat, pastu nak masak lagi...kekadang  nak siapkan tempahan lagi...hatta nak lepak depan tv pun tak sempat..TQ laling sebab memahami...alhamdulillah dikurniakan Allah suami yang baik...



Komen mieza pasal nasi...sedap sangat...hubby pun kata sedap...daun kari tu yang tu buat nasi tu sangat wangi...kalau ikut respei asal ada letak gajus..tapi mieza terpaksa omit kekacang sebab hubby tak leh makan kekacang..mieza ganti dengan bell pepper merah dan kuning untuk tambah kaler pada nasi..baru la cun sikit kan heheheheh



NASI RAJA SEMAYAM
Recipe : Majalah Keluarga Jun 2012 ms 224
Source and tested by : Mieza @ WAWMC

1.5 beras basmathi - mieza masak 3 pot je untuk family mieza
30 gm minyak sapi
10 gm margerin - mieza guna butter
20 gm bawang merah dipotong 4
1 batang serai diketuk
25 gm campuran rempah 4 sekawan (bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih)
20 gm pati tomato
30 ml susu cair
1 sb rempah beriani
1 st serbuk ketumbar
1 liter air
Garam dan Gula secukup rasa

Mieza tambah:
3 tangkai daun kari
6 ulas bawang merah yang dihirs
Bell pepper merah dan kuning yang didadu





Cara-caranya:

1. Cuci beras dan rendam sekitar 20 minit dan toskan.
2. Panaskan minyak sapi dan margerin, kemudian tumiskan 4 sekawan diikuti bawang, serai, dan pati tomato.
3. kacau sehingga sedikit garing. Masukkan susu cair diikuti dengan serbuk rempah beriani dan serbuk ketumbar.
4. Masukkan beras dan campurkan dengan adunan di atas. Masukkan air dan bahan perasa. Masak nasi hingga masak.
5. Bila nasi masah, gaulkan dengan bawang dan daun kari yang digoreng garing dan juga hirisan bell pepper. Boleh juga ditabur dengan gajus panggang dan daun bawang. Hidangkan dengan lauk kegemaran.


Selamat Mencuba

1 comment:

  1. Oooo gitu ceritanya nasi raja semayam... patutlah, memang sedap tu Mieza! Warna-warninya tu buat tambah meriah!

    ReplyDelete