Hari ni mieza happy sebab esok hari sabtu dan cuti 3 hari...waaaa beshnyer..alangkah beshnyer kalau wiken tu 3 hari instead of 2 kan..besh besh dan beshhhh
Jadi hari ni balik kerja terus rasa lapar..maklumlah dah 2 hari tak makan nasi...memang dasar perut melayu ndak diisi nasi juga dia! hahahah
Bila sampai je umah terus mieza masuk dapur...masak simple simple je la ye...jumpa resepi ni kat umah Kak Ummi Kuantan..siap masak dah pukul 630 petang..sambil masak ikan sambil tanak nasi....nak ambik gambor pun rasa tak bersemangat sebab dah nak malam...tapi rugi pula tak ambik gambor sebab ni first time cuba resepi ikan ni...dan sedapppppp! Hubby pun cakap sedap! Nanti len kali boleh la cuba dengan ikan lain pula ^__^
IKAN KERAPU BERSOS HITAM
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Source: Mieza @ WAWMC
Bahan (anggaran):-
- 1 ekor kerapu sederhana besar - cuci, tos dan kelar2.
- 1 labu bawang besar - didadu
- 3 ulas bawang putih - dicincang
- 3 cm halia - dicincang
- 2 sudu besar cili kisar/cili giling
- 2 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar sos tomato
- 3 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu teh cuka makan
- sedikit air (+- 1/3 cawan)
- garam dan gula secukup rasa
- 1/3 biji cili benggala merah - potong dadu
- 1/3 biji cili benggala kuning - potong dadu
- 1/2 biji lobak merah - hiris bulat
- daun bawang untuk hiasan
Cara Memasak:-
- Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak yg banyak dan goreng terendam hingga garing. Angkat dan letakkan ke dalam pinggan sesuai.
- Dalam kuali, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
- Masukkan cili giling dan kacau masak hingga naik minyak sikit.
- Masukkan kesemua jenis sos, cuka dan sedikit air. Masak biar mendidih.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak biar kuah pekat sedikit.
- Akhir sekali masukkan kesemua sayur dan masak sebentar (jangan biar sayur terlalu layu).
- Seimbangkan rasa dan tutup api. Tuangkan ke atas ikan kerapu tadi rata-rata.
- Hidangkan dengan hiasan daun bawang. Selamat mencuba....!!
salam kak miza.. sedapnya.. wani pun x pernah cuba lagi ni ... tak kisah mana-mana ikan pun hasil tetap sedap kan...:)
ReplyDeletekak mieza snap malam pun terang la gambar.. saya kalay snap malam kelabu hasap la kak..
ReplyDeletesedap aa tengok resepi ikan ni.. insyaAllah nak try jugak nanti2 :-)
tu diaaa... punya laaa sedap nampak ikan tu... besh nye...
ReplyDelete