Lama rasanya dua ketul potato tu dok bertapa kat atas kaunter kat dapur tu...lebihan dari buat masak kari daging rasanya...dah hampir nak cambah lak dia hahahha...kekonon nak buat Shepperd's pie..tapi malas la pulak...bila penyakit M ku datang..apa pun tak jadi hahahah..
Masa mieza lepak-lepak dengan suami sambil tengok program masak-masak kat Food Network Asia tu ternampak la Giada yang kiut miut memasak...sekali dia tengah buat chip ni..simple jer....terus semangat berkobar-kobar nak try...hehheehhe
Simple je resepinya...sebab simple la orang yang tengah M macam mieza ni boleh masak...hehheh lame excuse huh ngehhhh ngehhhh
HOMEMADE POTATO CHIP
Recipe & Source: Giada At Home @ Astro Food Network Asia
Tested by : Mieza @ WAWMC
2 biji ubi kentang - ini je yang mieza ada ahakkksss
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada hitam
2-3 sb olive oil
Cara-cara:
1. Panaskan oven 180'C
2. Potato dikupas kulit (Giada tak kupas pun hehehe) dan dihiris nipis. Betul-betul nipis that u can see things through it.
3. Gaulkan ubi kentang dengan minyak zaitun, garam dan serbuk lada hitam.
4. Bkar dalam oven selama 12 minit atau hingga perang dan rangup. Masa membakar adalah bergantung kepada oven masing-masing
Senangkan? Kalau rajin buatla dipping nya. nak buat dipping senang je. Gaulkan mayonis bersama parutan kulit lemon dan 1 sb lemon jus. Gaul rata. Hidangkn bersama chip. Sedap! Kruppp krapppp je...sekejap je abis makan sambil tengok TV...
Alamak... 2 biji kentang sure tak cukup ni Mieza. sedapnye krup krap3x... kalo sy kena buat 8 biji kentang le kot... 2 bj sorang... heeee. berkhasiat lak tu. guna olive oil n oven baked lg.
ReplyDeleteOoooo, bakar ke... ingatkan goreng tadi, patut la tak nampak berminyak sikit pun
ReplyDeletesedapnya..fav zila kerepek kentang..mesti sentiasa ada stock kt umah..tp beli jew la..:)
ReplyDeleteSalam puan. Saya classmate anak sedara puan syahirah. Best sgt blog puan. Panduan untuk saya memasak untuk suami nanti. Hidup sebagai perantau, memang kena rajin n pandai mereka cipta resepi. Ikut2 resepi orang, ubahsuai ikut selera sendiri kan. Salam perkenalan
ReplyDelete