Wednesday, September 19, 2012

Kek Lumut

Assalamualaikum...
Awat la tenet ni slow bebenor malam ni...berputar-putar macam orang mabuk todi dah ekau nih!
Teringin mieza nak visit blog kawan-kawan yang masak sedap-sedap tu...bila tekan je dia putar yang lebih tapi tak gak dia nak load gambor yang kawan-kawan tayang tuh..haishhh geram tul..makin lama makin teruk tenet kat umah nih..

Buat kawan-kawan yang tinggalkan komen dalam entry sebelum ni mieza akan balas komen dan buat kunjungan balik kat opis esok...laju sikit tenet kat opis tu..insyaAllah...grrrr gerammmmmm...buat beberapa follower baru mieza ucapkan terima kasih...mieza akan follow rakan-rakan juga...tunggu ye...


Nila tenet macam siput ni tak der mood mieza  nak story pepanjang...tapi kita story gak la skit...kek lumut ni mieza buat hari Isnin yang lepas sebab kawan mieza dari Shah Alam datang bertandang...sebelum mengukus tu lupa nak check gas hahaha..punyalah mieza risau takut gas habis heheh...sin bek selamat juga la kek mieza ni...cuma tak puas hati sebab kaler nyer kureng menarik dan sedikit dull...next time mieza nak lebihkan kaler bior ijouuuuuuu heheheh


Oleh sebab steamer mieza kecik tak dapek la den nak guna acuan yang comel-comel...acuan ring tu yang muat..tu pun hampir melimpah ahakkkssss...ni kalau cik abang baca entry ni...ni nak sampaikan hint ni...errrr darling, steamer tu kecik la laling...boleh tak you tolong belikan yang besor skit...senang la skit acuan silicone ai tu nak masuk...heheh


KEK LUMUT
By : Dayang
Tested by: Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan ( loyang 7 " x 7 ")
1 cawan tepung gandum ~ diayak
1 cawan horlicks
3/4 cawan gula halus
250 g mentega
4 biji telur A
pewarna hijau secukupnya
4 sudu besar seri kaya
1/4 cawan susu pekat manis
1 sk esen vanilla






Cara-cara:
1. Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
2. Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
3. Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
4. Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
6. Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
7. Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
8. Kukuskan selama 2 jam 30 minit. (tambah air panas jika hampir kering)

* Kek ini memang tidak menggunakan sebarang bahan penaik

Pucat jer ijaonyer...next time aku tuang sebotol baru ko tau hahahah

4 comments: