Friday, October 12, 2012

Gulai Darat Siput Sedut

Dulu-dulu masa mieza kecik kecik mieza selalu teman arwah nenek ke sungai yang terletak kat bakang umah nenek..Sungai Kelantan....cantik sungai tu..mieza suka....pemandangannya pun cantik..sejak arwah nenek dan atok meninggal, umah tu pun dah dirobohkan mieza tak lagi ke sungai tu...dah hampir 15 tahun mieza tak ke sana..dulu mieza ke sana dengan nenek sambil teman nenek cari siput sedut...siput sedut sungai rupanya lain sikit dari yang ni...bentuknya lebih bulat..yang ini macam lonjong sikit...dan rasanya juga lagi lemak....pada selera mieza...

Banyak siput sedut kat sungai tu...kami cari dan simpan dalam baldi...arwah nenek kata siput sedut yang ditangkap elok direndam dalam air bersih semalam...setia 2-3 jam ditukarkan airnya supaya siput-siput tu muntahkan semua lumpur yang ada dalam badannya...barulah baunya tidak begitu kuat...mieza cuci siput ni dengan menggunakan daun salam, air asam jawa dan limau kasturi...insyaAllah bau lumpurnya tidak teruk sangat...

Bila disimpan dalam baldi atau besen yang berisi air jangan lupa untuk tutup muka baldi/besen tersebut....kalau tidak siput tu akan kuar merayap-rayap hahahah


Terliur pula mieza bila teringatkan siput...terus ajak suami ke market...selalu yang dijual di kedai kedai makan siput sedut ni dimasak cili api...tapi mieza lagi suka digulai darat...resepi arwah nenek...


GULA DARAT SIPUT SEDUT
Recipe & source: Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:
2 paket siput sedut - 1 paket harga RM5 kalau di Tg Malim ni
200 gm santan pekat
Air secukupnya untuk dijadikan kuah
6-7 tangkai daun kesum
2 batang serai - ketuk
3 keping asam keping
1 sb kerisik

Bahan tumbuk:
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup
4-5 biji cili kering
1/2 inci lengkuas
1 sk biji ketumbar


Cara-cara:

1. Siput dicuci dan dipotong sedikit bahagian hujungnya.
2. Satukan semua bahan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
3. Rasakan garam dan gula.
4. Hidangkan dengan nasi putih.

9 comments:

  1. ni kalau tak silap cheq sue orang panggil siput belitong kan... hari tu ada nampak kat tesco tak dibelinya pulak. sesekali dapat sedut siput ni memang masyuk la kan mieza..

    ReplyDelete
  2. letih nak memotong muncung siput ni, tapi bila makan... peeeergh!

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Mieza cayang....
    cerita pasal siput sedut sungai ni, entah berapa puluh tahun kak Amie tak merasanya lagi, dulu kalau dapat dari sungai memang jenuh potong ekor, masak sebelanga, tak kira masak asam pedas dengan batang keladi ke, masak lemak ke... lepas tu ramai2 nyonyot sedut...adeeehhhh nostalgia!

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum....masak lemak sedap ni....tp saya tak makan siput, makan sayur keladinya je...hehehe

    ReplyDelete
  5. Tak pernah makan siput sedut...tapi masak lemak is my fav!!! :)

    ReplyDelete