Tuesday, October 23, 2012

Yew Hu Asam Lemak

Assalamualaikum...
Waaaaa seminggu lebih mieza nak jenguk dapur nih...bersawang ehhh? Sorryyyy...busy sangat for the past week..baru balik dari outstationed ke JB...dah alang-alang ke JB tu kita visit la Legoland sekali...seronok bukan mainlah bebudak tu...nanti entry akan datang mieza postkan beberapa keping gambor kat Legoland dan Melaka...seronok...walaupun fenat..hehehe


Sebelum mieza ke JB last week sempat lah juga mencuba resepi baru...sekarang ni malam hubby tak mau makan nasi...katanya badan makin naik..mieza setuju sesangatlah...tengok lah badan ni...scale tak pernah turun asek naikkkk je hahaha...selalunya kalau malam tu kami cuma minum milo atau hot coklat dan Jacob cream cracker je...kalau nak masak nasi dan lauk bagai masa wiken je lah...


Resepi sotong ni mieza jumpa kat Majalah Rasa...nampak menarik jadi mieza try dan yes...sedap! Mieza tak tahu apa maksud yew hu tapi mieza agak maksudnya sotong dalam bahasa cina sebab Rasa keluaran November 2012 ni ada seksyen tentang masakan Baba Nyonya...


Oleh sebab takut resepi yang mieza zaaz dengan camera tu tak jelas jadi mieza salin balik kat bawah ni...

YEW HU ASAM LEMAK
Recipe: Majalah Rasa November 2012, pg 49
Tested by: Mieza @ WAWMC

600 gm sotong - basuh dan potong cincin
1 mangkuk santan dari 1 biji kelapa
4 biji cili hijau
2 biji tomato - belah 4
1 biji bawang besar - hiris
3 sb minyak masak
2 st gula
 Air secukupnya
Sedikit air asam jawa

Bahan A: ditumbuk/mesin
3 batang serai
20 gm cili merah
20 gm cili kering
10 gm bawang merah
10 gm bawang putih

Bahan B:
2 sb serbuk kari ikan
1/2 sb serbuk kunyit
1/2 sb serbuk ketumbar

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan A sehingga kekuningan.
2. Masukkan bahan B dan biarkan sehingga garing dan pecah minyak.
3. Kemudian masukkan sedikit air bersama santan, sotong, cili hijau, tomato, bawang, dan biarkan masak seketika.
4. Masukkan air asam jawa bersama garam dan gula secukup rasa.
5. Biarkan mendidih dan angkat.

**** Pastikan bahan B dibiarkan masak sehingga betul-betul garing terlebih dahulu barulah dimasukkan santan dan kesemua bahan lain.


Di kesempatan ini mieza nak ucapkan Selamat Menyambut Aidil Adha buat semua rakan pengunjung blog ni...semoga mendapat barakah dengan ibadah korban nanti... ^__^

5 comments: