Sunday, November 4, 2012

Bingka Berlauk

Assalamualaikum...
Belek-belek peti ais n pantry petang ni sebab perut lapor..anak-anak pun bising lapor...bapak anak pun dah kejap kejap masuk dapur dan buka peti ais..tu maknanya minta dihidangkan something for tea la tu..paham benar dah mieza dengan kelakuan ahli umah ni...


Sejak balik dari beraya di kampung last week mana mieza sempat ke pasar lagi...peti ais pun kosong..yang ada cuma stok daging korban pemberian family dan jiran...semalam tak ke pasar sebab menghadiri function opis suami dari seawal 8.00 pagi..hari ni nak rasa malas sekali nak ke pasar..hehehhe kita bedal je lah dengan apa yang available heheh


Memula mieza nak buat bingka cracker..pastu teringin lak nak makan bingka jagung hmmmm tapi stok jagung tak der...tetiba hubby jerit dari depan...nak makan something yang ada lauk...hmmm


BINGKA BERLAUK
Recipe & Source: Mieza @ WAWMC
Yield 12 bingka saiz muffin

Bahan lauk:
200 gm daging kisar
3-4 ulas bawang putih - cincang
1 inci halia - cincang
1 biji bawang besar - dadu
2 sb serbuk kari daging
2 tangkai daun kari
2 sk ketumbar biji
2 sk jintan manis
Cili benggala merah dan hijau - dadu
1 biji tomato - dadu
Daun bawang dan daun sup - hiris
Garam dan gula
Bawang goreng secukupnya
Minyak sapi

Bahan bingka:
150 gm tepung gandum
1 sk garam
400 ml susu segar
2 biji telur gred A
Sedikit serbuk kunyit


Penyediaan daging:

1. Biji ketumbar dan jintan manis disangai atas api tanpa minyak hingga wangi dan garing. Kemudian kisar halus.
2. Panaskan minyak sapi dalam kuali. Tumiskan bawang putih, bawang besar, halia dan daun kari hingga garing.
2. Masukkan rempah kari dan sedikit. Tumis hingga garing. Kemudian masukkan ketumbar dan jintan yang telah dikisar tadi.
3. Masukkan daging cincang dan dimasak hingga daging empuk dan kering airnya. Rasakan garam gula.
4. Akhir sekali masukkan tomato dan cili benggala yang telah didadu. Kacau rata.
5. Matikan api dan ketepikan.


Penyediaan bingka:

1. Masukkan semua bahan bingka ke dalam blender dan dikisar sebati.
2. Oleskan minyak sapi pada acuan muffin. Tuangkan adunan bingka ke dalam bekas muffin sehingga 3/4 penuh.
3. Masukkan bawang goreng, lagi banyak bawang goreng lagi sedap. Sendukkan sesudu inti daging dan masukkan ke dalam adunan bingka. Kemudian taburkan daun bawang dan daun sup.
4. Ulang hingga habis adunan.
5. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada 180'C selama 10 minit atau hingga bingka masak.
6. Hidangkan bingka bersama sos cili jika suka. Mieza dan suami suka makan bingka berlauk bersama sambal bilis...sedapppppp!

17 comments:

  1. Mieza lama tak dengar berita,,rindu...dah habis la ni ya..

    ReplyDelete
  2. salam mieza..aduhai sedapnyer untuk dimakan bersama kopi!!!

    ReplyDelete
  3. Wah! Faham benar Mieza dengan bahasa badan ahli rumah ye.... he he he hehh,
    menariklah bingka berlauk Mieza tu, teringin pula nak cuba rasa sikit!

    ReplyDelete
  4. lama tak dgr criter...akak kureng minat kuih yang berlauk ni tapi gambo ni ttp nampak sedap..

    ReplyDelete
  5. Assalam mieza,
    betul kata kawan2.. lama tak dengar berita..kuih bingka berlauk ni akak suka tapi tak pernah buat lagi cuma dulu ada lah sekali tapi itu talam kentang berlauk..cantik kuih mieza ni..

    ReplyDelete