Sunday, November 18, 2012

Lamb Masala Berkerisik

Salam hujung minggu...
Esok result UPSR kuar eh? Berdebar-debar mieza...anak apatah lagi kan...semoga anak mieza berjaya..insya Allah!


You all buat apa tu? Wahhhh bersantai-santai la tu ye? 2-3 minggu adalah busy weeks for me...musim final exam my students memang busy tahap gaban la huhuhu...sabtu dan ahad pun kena kerja...tapi semalam lepas balik kerja terus masuk dapur,,belek-belek dalam fridge ada daging lamb yang mieza bawa balik kampung....


Mieza ni tak kenal garam masala...masa jalan-jalan kat Mydin Alor Setar last week mieza terjumpa garam masala dijual di sana...mieza ingatkan garam masala tu macam garam...rerupanya dia macam rempah kari kakakaka...ni kalau orang India baca mesti gelakkan mieza hahaha



LAMB MASALA - my style
Recipe & Source : Mieza @ WAWMC

300 gm daging gambing - potong kecil
1 biji bawang besar - hiris
2 biji kentang - potong 4
2 biji tomato - belah 4
1 sb garam masala
2 sb rempah kari
2 tankai daun kari
1 sb kerisik
Cili benggala merah dan hijau
1/2 cawan pati santan
1 gelas air - atau secukupnya
Minyap sapi
Jagus panggang

Bahan tumis:
2-3 biji buah pelaga
1 inci kulit kayu manis
2-3 kuntung bunga lawang

Bahan kisar halus:
1 sk ketumbar
1 sk jintan manis
1 sk jintan putih
1 1/2 inci halia
3-4 biji bawang putih
3-4 biji cili kering
3-4 biji buah keras

Cara-cara:

1. Panaskan minyak sapi dalam kuali. Tumis bahan tumis, daun kari dan bawang besar hingga wangi. Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga garing.
2. Masukkan rempah kari, garam masala dan kerisik. Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan daging lambing dan kentang bersama air. Reneh hingga daging dan kentang empuk.
4. Bila daging dah empuk, masukkan santan dan sedikit air jika perlu. Masukkan juga tomato dan reneh seketika.
5. Akhir sekali masukkan cili benggala, dan rasakan garam gulanya. Kacau rata.
6. Angkat dan hiaskan dengan gajus panggang.
7. Sedap dimakan dengan nasi putih ataupun dengan roti.

4 comments:

  1. Sedapnya lamb! Masa majlis malam tu buat lamb panggang tapi tak sempat makan sebab sibuk buat itu ini, hari ni nak buat dalca pakai lamb pulak!

    ReplyDelete
  2. Salam..Samalah kita, dulu pun sue fikir garam masala tu adalah garam sehinggalah baca satu resipi tu yang menunjukkan cara2 menyediakan garam ni jika tiada..Semenjak dari itu baru tahu ia sejenis rempah....

    ReplyDelete