Assalamualaikum..
Dah pukul 11.43 malam...semua dah tido agaknya ye..mieza ni masih terbuka luas sebab tadi pekena secawan kopi..tu yang luas terbuka matanya...dah alang-alang mata terbuka luas ni meh la kita update resepi...
Ini adalah antara resepi kek yang paling mieza suka...dah memang sukakan puding karamel..dilapisi lak di atas kek cekelat yang sangat moist...perghhhhh memang dua biji ni mieza ngap sorang je...manis tu memang manis..kalau ada diabetic tu make sure makan 1 sudu teh je hokey hahhaha
Mieza dah pernah share resepi ni kat SINI dulu...dan memang akan sentiasa buat kek ni..dan lagi dan lagi..sebab sedap giler!
Nak buat hantaran pun ok..nak hidang kat meja makan beradab pun ok...kalau buat sebagai dessert bila jemput kawan-kawan datang umah...dihias lak dengan fresh strawberry..memang terbeliak lah mata rakan-rakan...no one can resist tau! Oleh sebab mieza bahagian puding karamel tu tebal lagi maka mieza double kan adunan untuk puding karamel tu
KEK COKLAT PUDING KARAMEL
Sumber : Chahaya Sheila & Kak Ummi @ HSH
*****Nota untuk mieza - mieza doublekan adunan untuk puding karamel sebab sukakan puding yang lebih tebal****
(A) Bahan (Gula Karamel) :-
2 sudu besar gula pasir (jangan lebih, takut terlalu banyak lelehan pada kek nanti)
Cara-Cara:-
Taburkan pada dasar acuan silikon (mieza guna SM kecil-kecil untuk individuak serving) dan bakar pada suhu 180 C selama 5 - 8 minit/gula mencair perang
keemasan (suhu bergantung kepada oven masing-masing. Oven akan berasap
sekejap sebab kita bakar gula...jgn pelik lak yea...xpa kejap jer)****
mieza bakar 7 minit je untuk oven mieza
(B) Bahan Puding Karamel :-
3 biji kuning telor
1 cawan susu cair (*akak guna susu sejat Ideal, mieza pun followwwwww)
3/4 cawan susu pekat manis
1/2 sudu teh esen vanila
Cara-Cara:-
1. Kacau sebati semua bahan (tak perlu kuat-kuat, kacau lembut jer)
2. Tapiskan dan tuang atas gula karamel/gula hangus tadi.
3. Bakar sekejap dalam oven dengan kaedah "bain-marie" (letak loyang kek
dalam loyang berisi air) selama lebih kurang 20 minit hingga nampak
mengeras sikit/pekat sikit permukaan puding tu...jangan terlampau keras
lak, nnt takleh sebati dengan kek - (*akak set suhu 160 C je dan akak
guna api atas bawah).
4. Ketepikan dan sejukkan puding lebih kurang 30 minit....(sementara bakar tu sediakan adunan kek coklat.)
(C) Bahan Kek Coklat:- *****yang ini mieza tak doublekan adunannya***
1 cawan serbuk koko - akak guna brand Van Houten, mieza follow jugerrrrrr
1 cawan susu cair - akak guna susu sejat Ideal, mieza pun
3/4 cawan susu pekat manis
3/4 cawan gula (akak kurangkan sikit, mieza followwww lagi hehheeh)
*1 cawan minyak masak
*
2 sudu besar mentega yang dilembutkan * (bahan * disebatikan bersama)
3/4 cawan tepung gandum *
1 sudu teh soda bikarbonat *
1 sudu teh baking powder * (bahan * diayak bersama)
4 biji telor - blend hingga halus
Cara-Cara:-
1. Campurkan dalam periuk serbuk koko, susu cair, susu pekat manis,
gula, minyak masak dan mentega. Masak sambil dikacau selalu dengan api
perlahan hingga semua bahan larut. Sejukkan sebentar.
2. Masukkan telor yang telah diblend ke dalam adunan coklat, kacau sebati.
3. Kemudian masukkan tepung dan kacau dengan senduk atau spatula jer. Kacau sebati semuanya.
4. Tuang ke atas adunan puding karamel tadi perlahan-lahan (tuang atas sudu dulu di permukaan puding agar tidak pecah).
5. Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam (mieza bakar 50 minit je untuk
oven mieza) secara "bain-marie" hingga kek masak sepenuhnya. Sejukkan
lebihkurang setengah jam atau lebih baru diterbalikkan ke dalam pinggan
sesuai.
faa pon suka buat..memang sedap n senang....kacau2 campak n bakar. nyumnyum..hehe
ReplyDeletewow......sedapnya....lama tak buat kek coklat caramel ni.....
ReplyDeletecantik kejadiannya kak..cikwan pernah cuba buat..tapi kejadiannya di tengah2 tu agak kurang masak..akak boleh bagi tips tak? pastu akak bakar dalam mould kecik ye?
ReplyDeleteowh..baru perasan akak guna silicon mould.. ok2 :)
ReplyDeleteBestnyaaaa....
ReplyDeletemesti sedap kan... dahla puding karamel tu sedap.. ganding lak ngan kek coklat wowww!!
ReplyDeleteakak lom buat lagi... byk tul resepi yg dlm list... entah bila sampai masanya pun taktaulah.. hahaha...
memang sedap nie mieza..dh byk kali zila buat..mmg x pernah jemu makan:)
ReplyDeleteMieza cayanggg... cantiklah sudunya tu... batangnya macam sayap burung! he he he ehn ke situ pulak ceritanya ye... padahal niat asalnya nak jamu selera dengan KCPK yang nampak sedapppp!
ReplyDeletedah tgk gambar dan dah tgk resepi..apa lagi jom copy buat nanti..sure sedap...
ReplyDeletesalam rindu gak wat adindaku mieza cayaang..waduh mau pengsaann tau nengokkan puding kek mieza wat nih..meleleh ayaqliuq woo!! pos 2 ketui kt akak..kempunan sehh!!
ReplyDelete