Friday, January 18, 2013

Popia Udang dan Carrot

Salam hari Jumaat...penghulu segala har..dan hari yang ditunggu-tunggu oleh orang-orang yang bekerja macam mieza...bila datang Jumaat moodnya jadi lain macam...jadi mood rajin ahakksss..mood bersemangat gitewwwww...


Suka tak makan benda alah ni? Ehmmmmm crunchy kruppp krapppp kan..dappppp..cicah lak dengan dipping masam manis tu perghhhh lepas sebatang, sebatang masuk mulut...


Mieza suka jika spring roll ni di stuff kan dengan sayuran macam tauge, sengkuang, kucai etc...tapi encik suami mieza tu dia alahan dengan sayuran yang sejuk dan berangin...oleh sebab sayangkan encik suami, kang sakit kang mieza gak yang susah ahakkksss..maka mieza stuff kan je dengan prawn dan carrot dan daun bawang...



Nampak popia tu..ada yang kemas dan ada yang tak kemas...yang kemas tu mieza la yang buat (ye lah tu kan hahahah)..yang kurang kemas tu anak dara mieza si Wawa yang berusia 6 tahun tu yang tolong gulungkan...Wawa memang sangat suka membantu di dapur..seronok juga mieza bila ada pembantu...


POPIA UDANG DAN CARROT
Recipe & Source: Mieza @ WAWMC

1 paket kulit popia - nyahbekukan
1/2 batang carrot - hilis halus batang mancis
300 gm udang - kupas kulit dan cincang
1 biji bawang besar - dadu
2-3 ulas bawang putig - cincang
1/2 inci halia - cincang
Daun bawang yang dihiris halus
2-3 biji cili merah - hiris atau cincang
Minyak zaitun untuk menumis
Garam dan gula
1 sb tepung gandum dibancuh dengan 2 sb air


Cara-cara menyediakan inti:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
2. Masukkan udang dan carrot. Masak seketika hingga udang masak.
3. Rasakan garam gula. Akhir sekali masukkan daun bawang dan cili merah. Gaul rata.


Cara menyediakan popia:

1. Ambil sekeping kulit popia.
2. Letakkan 1 sb inti udang dan digulung seperti menggulung kuih ketapap.
3. Sapukan bancuhan tepung gandum pada hujungnya agar tidak terbuka semasa menggoreng. Bancuhan tepung gandum berfungsi sebagai gam.
4. Goreng popia di dalam minyak yang panas hingga keperangan.
5. Angkat dan toskan minyak. Hidangkan bersama sos kegemaran.

22 comments:

  1. Miezaaa..... hantu popia sudah datang ni.... nak tapau bawak pulang!

    ReplyDelete
  2. Assalam Mieza,

    Dh lama kak nur tk singgah sini....wah popia....kecur air liur akak....krup2 pasti sedap nie...aduh!!

    ReplyDelete
  3. saya suka sangat kuih bergoreng yg rangup & pedas, popia salah 1 daripadanya

    ReplyDelete
  4. YES! I finally found this web page! I’ve been online shopping sites looking wedding accessories cheap just for this article for so long!!

    ReplyDelete