Monday, January 21, 2013

Sausage and Egg Pie

Assalamualaikum...
Buka peti ais..tenung-tenung nak masak apa..hmmm buntu juga jadi orang fomfuan ni ye...
Ternampak pulak puff pastry ada segulung..lama dia dok bertapa dalam peti ais..

Jalan-jalan di alam maya ternampak resepi ni..tapi mieza lupa nak bookmarkan pagenya..terus tak tahu manadah source asal resepi ni...resepi asal ialah Bacon and Egg Pie..mat mat saleh nun masak untuk breakfast...tak per lah kan mieza buat minum petang..hehehe orang malaysia kan unik-unik semuanya..


SAUSAGE AND EGG PIE
Source: Mieza @ WAWMC

(loyang pie ukuran 8")

2 helai puff pastry - Cukup untuk loyang sebesar 8", kalau pakai pastry saiz kecil kena susun bagi tutup loyang..may be require a few sheets
3 ulas bawang putih cincang
1 biji bawang besar - cincang
3 batang sausage - hiris nipis (mieza guna sosej Ayamas Blackpepper)
3 biji telur - kocok dan asingkan 2-3 sb untuk sapu atas pie
1 cawan susu segar
1 st serbuk lada hitam
1 sb parmesan cheese
Hirisan daun bawang
1 biji tomato - didadu
1/2 biji bell pepper hijau - dadu
1/2 biji bell pepper merah - dadu
1 st oregano leaves
2 sb olive oil


Cara-caranya:

1. Ambil sekeping puff pastry dan alaskan di dalam loyang pie (loyang yang boleh tanggal dasarnya)
2. Panaskan minyak zaitun di dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga wangi dan perang.
3. Kemudian masukkan sosej yang telah dipotong dan goreng seketika hingga soseh kelihatan garing dan masak.
4. Susunkan sosej yang telah masak di atas loyang pie yang telah dialas puff pastry. Taburkan juga daun bawang, bell pepper, dan  tomato. Ketepikan.
5. Di dalam bekas yang lain. Kocokkan telur bersama susu segar dan  parmesan cheese hingga hancur. Keluarkan 2 sb untuk tujuan menyapu atas pie nanti.
6. Teruskan mengocok telur bersama lada hitam, garam, daun bawang dan oregano. Kocok rata.
7. Tuangkan adunan telur ke atas pie. Tutup pie dengan sehelai lagi puff pastry. Cucuk permukaan pastry dengan pisau dan sapukan lebihan telur tadi.
8. Bakar dalam oven 180'C selama 15-20 minit atau hingga permukaan pie keperangan.
9. Hidangkan ketika masih suam..


Sebenarnya membuat pie ni bergantung kepada kreativiti masing-masing...boleh juga dimasukkan sayur jika suka seperti kacang peas, jagung, carrot...kalau tak der susu segar boleh juga guna double cream...memang sedap!


SELAMAT MENCUBA!

6 comments: