Sunday, June 9, 2013

Apam Tepung Beras

Assalamualaikum..
Dah Ahad kan? Sekejap je rasanya...rasa baru je anak-anak cuti sekolah, esok depa dah tak leh nak bangun lambat lagi..semua kena gi sekolah..Umar pun kena gi skolah juga..sekolah kat umah babysitter..seminggu cuti yang mieza ambil sebab nak balik kampung bersama anak-anak rasanya tak cukup..uhhh tak der mood sungguh untuk kembali ke ofis esok..tambahan ofis tengah renovate...


Bangun solat subuh pagi tadi mieza buka periuk untuk cuci..tengok-tengok ada baki nasi lebihan dinner malam semalam...cukup-cukup je secawan..memula cadang nak masak nasi lemak for breakfast hari ni..tapi suami kata nak makan sandwich je..kesiankan nasi yang lebih secawan tu jadi mieza decide nak buat apam tepung beras..kebetulan semua bahan yang lain memang dah sedia ada di dapur...


Mieza ambil keputusan untuk divide adunan kepada 4 bahagian dan letakkan 4 warna yang berlainan..Wawa lah yang paling seronok bermain dengan food coloring..kalau ikutkan dia nak suruh letak kaler purple, merah, kuning..kalau time malas, mieza cuma letak satu warna je..ataupun biarkan ia dengan warna asalnya...tapi bila colorful macam ni anak-anak jadi teruja!


Nampak acuan kuih lompang tu..dah lama ibu mentua mieza belikan untuk mieza...dok tersimpan je..selalu mieza gina yang plastik yang kaler merah tu...jadi ini kira proses pecah dara acuan seramik tu lah jugak hehehe


Ramai dah yang cuba resepi ni sebenarnya..memang mudah sangat...cuma yang mieza punya tak merekah sebab mieza guna steamer elektrik..steamer elektrik ni kita tak boleh nak adjust api/suhunya...kalau pakai traditional steamer kita boleh besarkan api dan apam akan merekah..kalau merekah lagi cantik apam ni..

APAM TEPUNG BERAS
(mieza buat separuh adunan)

Bahan-bahan :
2 cawan nasi sejuk
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 cawan brown sugar
3/4 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
2 sudu kecil yis kering - mauripan

pewarna makanan
Kelapa parut putih dikukus - gaul dengan sedikit garam


Cara-cara :


1. Kisar nasi dan air sehingga hancur. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan kisar sehingga sebati.
2. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis. Kacau rata.
4. Masukkan bahan cecair tadi ke dalam bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
5. Perap selama 3 jam.
6. Didihkan air dalam pengukus dan balut penutupnya dengan kain bersih.
7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
8. Ambil sedikit adunan ke dalam mangkuk kecil. Masukkan beberapa titik pewarna yang digemari dan kacau rata-rata.
9. Masukkan adunan dalam acuan kecil dan kukus selama 15 minit dengan api besar.
10. Hidang bersama kelapa yang telah di gaul dengan sedikit garam.

14 comments:

  1. Beautiful colours dear! Suka apam ni...kiut! ;)

    ReplyDelete
  2. lama tak buat apam beras ni.. masa customer order apam tapai adalah juga buat lebih utk mkn sendiri.. mmg sedap wangi bau sbb guna tapai.. tp leceh bab nak buat tapai nasinya.. hehe.. apam beras ni lebih mudahkan..

    ReplyDelete
  3. Sedapnye...nak cuba la nt

    ReplyDelete