Tuesday, June 11, 2013

Apple Crumble Pie - AWESOME!!!!

Tak tahu nak describe macam mana akan kejadian pie ni...superb! awesome! delicious!Sedap!

Semalam mieza ke Jusco sebab nak beli Leggo's Tomato Puree..teringat permintaan suami yang nak makan Apple Pie mieza terus mencapai 1/2 dozen epal hijau..bila balik umah rugi lak beli 1/2 dozen sebab tak cukup!


Dirajinkan diri, petang ni mieza menge'pie' for tea...bila digigit je pie tu..umphhhhh! Memang terbaik..sedap sangat..intinya yang tak manis sangat..(tapi suami mieza cakap tak cukup manis..errr sayang tak elok makan manis sangat nanti potong kaki!)..dengan crusnya yang hancur dalam mulut, hirisan epalnya yang lembut tapi musih crunchy..macam mana nak describe ye? Haa! U ols kena try sendiri...senang je cara nak buatnya..


APPLE CRUMBLE PIE

Bahan Untuk Kulit Pastri
240g Tepung Gandum
170g Mentega sejuk ~ dipotong kecil
2 sudu besar Gula icing
4 sudu besar air ais
Penyediaan:
1. Satukan tepung dan gula icing dalam mangkuk dan digaul rata.
2. Masukkan mentega dan gaul semula menggunakan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti
3. Campurkan air ais sesudu demi sesudu dan gaul rata dengan sehingga ia menjadi doh.
4. Balut doh dengan plastic wrap dan simpan di dalam peti ais selama 30 minit.
 
Bahan Inti
5 biji apple hijau (Granny Smith)
1 biji parutan kulit lemon
Secubit garam
2 sudu besar mentega
100g gula perang
secubit serbuk kulit kayu manis
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar air

Penyediaan:
1. Apple dikupas kulit dan biji dan kemudian dipotong dadu. Ketepikan.
2. Panaskan gula dan mentega di dalam periuk. Kacau rata dan masukkan apple yang telah dipotong dadu. Boleh dimasukkan sedikit air jika perlu.
3. Renehkan sehingga apple lembut sambil dikacau sentiasa. Reneh sehingga pekat.
4. Masukkan garam, serbuk kayu manis dan juga tepung jagung yang telah dibancuh dengan 2 sudu besar air.
5. Kacau hingga kuahnya pekat.
6. Angkat dan biarkan sejuk.

 
Bahan Crumble
75g tepung gandum
35g mentega tanpa garam
35g gula

Penyediaan:
1. Gaulkan mentega, tepung dan gula sehingga menjadi seperti serbuk roti. 
2. Boleh disediakan awal dan disimpan di dalam peti ais.

 
Penyediaan Pie:
 
1. Panaskan ketuhar pada suhu 220C dan sediakan acuan pie 12"
2. Keluarkan doh pastri dari peti sejuk. Canai doh pastri menjadi nipis dengan ketebalan 5mm
3. Alihkan ke dalam acuan pie. Kemaskan tepinya dan buangkan lebihan.
4. Masukan inti ke dalam pie hingga penuh. Tinggalkan sedikit hirisan apple sebagai hiasan
4. Tutupkan atas pie dengan crumble. Hiaskan dengan baki hirisan appledan taburkan sedikit chocolate chip
5. Bakar pie selama 15 minit pada suhu 220C. Kemudian turunkan suhu kepada 190C dan bakar selama 30- 45 minit hingga bahagian atas pie berwarna perang.
 
SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment