Thursday, June 13, 2013

Rice and Prawns Fritters

Asyik makan western je kan..meh kita makan melayu la..eh eh jangan konpius..nama je mat saleh tu..sebenarnya cucur nasi berudang je heheheh. Sayang pula nampak ada nasi dalam 3 cawan lebihan lunch, teruslah membelasahnya jadi fritters..

Ini cucur paling bergaya dan melawa..siap ada reben...reben ni recycle reben kat kotak adiah pemberian student tersayang...sekali sekala food pun nak melawa juga..takkan cook je nak melawa kan..


Kes malas nak buat sos sendiri..pehal entah dia mai angin malas..kita cicah sos thai je la


Ekor udang tu pun habis dibedal..krupppp krapppp ekor udang kena gigit..sedap!


RICE AND PRAWNS FRITTERS

Udang secukupnya ~ di buang kepala, kulit dan tinggalkan ekornya

1 1/2 cwn nasi
1 1/2  cwn air
1 biji bwg besar ~ didadu
2 1/2 cwn tepung gandum
1 biji lada merah ~  dihiris nipis
Daun sup atau daun bawang ~ dimayang halus
sedikit garam
Minyak untuk mengoreng

Cara penyediaan:
1. Kisar nasi bersama air dan garam hingga halus.
2. Masukkan tepung gandum ke dalam bekas dan curahkan nasi yang telah dikisar bersama air tadi. Gaul sebati
3. Campurkan semua bahan-bahan hirisan dan gaul sebati. Jika adunan terlalu lembik tambahkan  sedikit lagi tepung
4. Panaskan minyak di dalam kuali. Lumurkan atau basakan tangan dengan minyak makan Ambil sedikit adunan dan balutkan pada udang
5. Goreng dalam minyak yang telah di panaskan tadi. Apabila berwarna keperangan bolehlah diangkat dan ditoskan.
6. Ulang hingga habis adunan.
7. Hidangkan bersama sos kegemaran.


Kalau tak tahu nak masak apa, dan ada nasi lebih boleh lah mencuba cucur ni..jika tak ada udang boleh ganti dengan ikan bili yang direndam di tumbuk pecah. Anda pasti tak akan menyesal.

6 comments:

  1. Hai Mieza cayangggg...
    memang cucur udang paling bergaya di dunia pernah Kak Amie nampak!
    uiiiii...dahsyat sungguh Mieza, daya kreativitinya sungguh di luar jangka! Ikhlas daripada Kak Amie: Sangat kagum!

    ReplyDelete
  2. K.gee nak cucur secawan tu boleh...?

    ReplyDelete
  3. Salam.Apa fungsi nasi tu ye sis?Sebab sy penah jugak buat cucur udang tapi tak penah pula letak nasi.Just nak tahu je fungsi nasi.Sy pertama kali bukak website masakan sis,terus jatuh hati.tq sis. Semoga bejaya! :)

    ReplyDelete
  4. Kak Amie...Terima kasih akak..sbnrnya dah kering idea nak posing mcm mana lg utk ambik gambor..bedal je lah..sekali sekala food lak melawa...

    Kak Gee...boleh kak..cukup ke secawan? cwan kecik je tu...

    Cik Caktus..salam kenal dear...ini cucur nasi berlauk udang..bukan cucur udang yang biasa kita makan yang ada udang sekor tu jadi disini nasi tu adalah main ingredients..fungsi nasi tu melembutkan cucur :) Salam kenal dari akak...terima kasih dear

    ReplyDelete