Memang mieza suka!!! Sebab kami seisi rumah memang menggemari makanan yang dipanggang..menu ini mieza sediakan apabila mieza menyertai Leggo's Cooking Initiative last few weeks..tapi sebab sibuk sangat baru hari ni boleh nak post..tu pun lepas organizer hantar email suruh postkan menu ni kat blog sebab itu memang syarat-syarat penyertaan... Camilla dear...sorryyyyyy sesangat...akak bsuy sangat dear..and thank you for reminding me about this...muah muahhhh muahhhh hehehe
Leggo's cooking initiative mengkehendaki mieza menyediakan satu masakan dengan menggunakan Leggo's Tomato Puree juga santan Kara...hmmm senangla kan..tak payah susah-susah nak ke wet market beli santan..santan Kara tersedia di Billion sebelah umah je..selalunya masak percik ni diletakkan asam keping untuk memasamkan kuah, tapi kali ini mieza gantikan dengan Leggo's tomato puree...jadi kalau kat tempat yang susah nak dapat asam keping tu jangan jadikan alasan tak leh masak ayam percik...old excuse! Tak terima! Produk Leggo ni senang je nak dapat kat Jusco, Tesco, Giant semua ada..malam ni pun boleh masaka ayam percik...tapi errrr ayam ada tak? Kalau tak der ayam, daging dan ikan pun boleh..sama methodnya..
AYAM PERCIK MADU
Resepi: Mieza @ WAWMC
Bahan perap:
½
ekor ayam – potong 2
5
biji bawang merah
3
biji bawang putih
½
inci halia
2
batang serai
½
sudu teh serbuk lada sulah
1
sudu teh serbuk kunyit
1
sudu besar madu
Garam
Bahan sos percik:
10
biji bawang merah
5
ulas bawang putih
3
batang serai
½
inci halia
½
inci lengkuas
3
biji buah keras
1
sudu teh jintan manis
1
sudu teh jintan putih
1
sudu teh ketumbar
10-15
tangkai cili kering
1
cawan santan KARA
3
sudu teh tomato puree Leggo’s
3 sudu besar madu
2
sudu besar minyak masak
Garam
dan gula secukup rasa
Cara penyediaan:
1.
Ayam
dipotong 2 dan dicuci bersih.
Kemudian perapkan ayam dengan bahan perap yang
dikisar dan semua bahan perapan yang lain selama sejam.
2.
Masukkan
bahan B ke dalam pengisar dan dikisar lumat.
3.
Panaskan
kuali di atas api, masukkan minyak masak
dan tumiskan bahan kisar B hingga wangi.
4.
Masukkan
tomato puree Leggo’s dan tumis lagi
hingga pecah minyak.
5.
Kemudian
masukkan santan Kara bersama sedikit air dan dikacau rata. Renehkan seketika
hingga sos percik pecah minyak. Kacau sos sentiasa.
6.
Apabila
sos sudah pecah minyak, rasakan garam dan gula. Padamkan api.
7.
Panaskan
oven 200’C selama 10 minit. Alaskan dulang pembakar dengan aluminium foil dan panggang
ayam hingga masak. Sekali sekala buka pintu oven dan renjiskan sos percik
dengan menggunakan sebatang serai yang diketuk pangkalnya.
8.
Apabila
ayam masak, terbalikkan ayam dan ulangi proses merenjis sos ke atas ayam.
9.
Hidangkan
bersama nasi putih ataupun nasi ayam.
Mudah kan memasak bersama Leggo's dan Kara..bahan-bahannya pun tahan lama dan boleh dibeli awal..bila terigan nak makan ayam percik, keluarkan saja dari pantry terus keatas dapur..
Selamat mencuba ^__^
Hamboooooiii... chef Mieza sayangggg... step by step dia tunjuk haa.... senang je rupanya nak buat ye Mieza, tapi memang nampak sungguh menyeleraklan!
ReplyDeleteassalamualaikum....
ReplyDeleteNampak sedapnya..:)
sukanya sukanyaa sukanyaaa..... hehehe... akak takde rezeki nak join.. ada gak ms. C jemput aritu.. sbb nk blk kg.. kelam kabut.. jd terpaksa tolak.. lagipun sedih sbb kita takde kamera canggih lorrr.. nnt gambor tak cun camner nak join... huhu..
ReplyDeleteKak amie..sbnrnya mmg leceh nak ambik step by step ada step yang terpaksa minta hubby snapkan..tapi dah itu requirement kena buat juga..bila dah siap rasa seronok pula tgk gambor step by step sebab ia banyak membantu pembaca :)
ReplyDeleteCik Cek..terima kasih..nnt cik cek kena cuba tau
Kak Madihaa
Owhhh akak dijuemput juga..alahai kalau tak boleh kita share resepi...insyaallah next time ada rezeki boleh masuk...mieza ni pun kebetulan je..
eeiii..suker..suker..suker..sukerr!!!
ReplyDeletenk minta sure dh abisskan mieza cayang??