Monday, September 2, 2013

Nasi Dagang dan Gulai Ikan Tongkol

Salam hari Isnin...mestimalas nak kerja kan..Isnin la katakan..tapi kalau Jumaat pun malas gak sebab mood bercuti dah datang..pendek kata memang setiap hari malas nak kerja..kalau lah mieza boleh jadi full time house wife fullamaaakkkkk best nyer...teringin sangat nak jadi full time house wife, bangun pagi-pagi sediakan breakfast untuk suami dan anak-anak, lambai depa gi school/office, then kemas umah, shopping barang dapur then masak lunch, lepas tu prepare lak for tea, sambut depa balik, tolong anak-anak buat homework then prepare dinner and then siapkan baju sekolah depa dan begitulah everyday..tak yah nak fikir tentang kerja dan masalah kat pejabat dan due date yang berderet owhhh heavennya...(mood: tengah berangan ahaksss)

Melalut lak kan..back to the main story....hmmm dah lama teringin nak makan nasi dagang..kecur air liur..errr tapi tak mengandung tau..mengandungi je hahahah..oleh sebab tak der beras perang, maka mieza masak menggunakan beras putih je..ini masaknya semalam..ada lebihan sikit pagi ni jadi mieza kukus balik dan anak mieza yang tengah Wawa bawa sedikit ke sekolahnya...mencubitlah para cikgunya barang sikit seorang..kesian pula mieza..terus depa pelawa mieza buat kelas memasak nasi dagang di Tadika..cikgu-cikgu tadika nak belajar..insyaAllah, mieza cuba luangkan masa dan buat kelas nasi dagang khas untuk cikgu-cikgu yang banyak membantu anak mieza ni..


NASI DAGANG

2 pot beras pulut (pot rice cooker)
6 pot beras wangi
200 gm pati santan
2 cawan air
6 ulas bawang merah - hiris
4 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris batang mancis
1- 2 sk halba
garam dan gula secukupnya
2 cawan santan cair

Cara penyediaan:

1. Beras pulut dan beras wangi dicuci dan direndam dalam air penuh selama semalaman.
2. Didihkan air dalam pengukus dan kukus beras yang telah direndam semalaman sehingga separuh masak. (Lebih kurang 1/2 jam)
3. Sementara menunggu beras masak sehingga separuh masak, bolehlah disediakan santan. Campurkan 200 gm santan pekat, 2 cawan air, bawang merah, bawang putih, halba, halia, garam dan gula ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih. Ketepikan.
4. Bila beras sudah 1/2 masak ,tuangkan beras ke dalam besen yang besar. Gaulkan bersama santan cair sehingga rata dan semua santan cair telah meresap masuk ke dalam beras.
5. Masukkan semula beras tadi ke dalam pengukus dan kukus semula sehingga masak sepenuhnya.
6. Angkat nasi yang telah masak dan tuangkan semula ke dalam besen. Gaulkan lagi sekali dengan kuah santan yang telah di masak tadi. Masukkan santan sesenduk demi sesenduk sambil digaul rata. Berhenti masukkan santan apabila nasi sudah cukup lemaknya. Santan tadi tidak semestinya dihabiskan semua sekali bergantung kepada tahap lemak yang diingini.
7. Rasakan garam gula nasi. Hidangkan nasi bersama gulai ikan tongkol, acar mentah dan telur rebus.


GULAI IKAN TONGKOL
Boleh ganti dengan ikan tenggiri

2 ekor ikan tongkol - cuci dan potong menjadi kepingan ikan
300 gm pati santan
3 cawan air
2 sb rempah kari ikan - jadikan pes
2 keping asam keping
1 st gula melaka
1 sb kerisik

Bahan A
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Bahan B (dikisar halus)
4-5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5-6 takang cili kering - kalau suka pedas boleh tambah lagi
1 st biji ketumbar
1 st jintan manis
1/2 st jintan putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
Sedikit kunyit

Cara Penyediaan:

1. Ikan tongkol yang telah dibersih dan dipotong direbus dengan sedikit air, hirisan lengkuas, asam keping dan sedikit garam sehingga ikan empuk. Bila dah masak, buangkan airnya dan toskan isinya.Jika menggunakan ikan tenggiri, boleh lah diabaikan langkah ini kerana ikan tenggiri adalah ikan yang cepat lembut isinya.
2. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan A hingga wangi dan diikuti dengan bahan B yang telah dikisar. Tumis hingga pecah minyak.
3. Kemudian masukkan pes kari ikan dan tumis lagi hingga pecah minyak lalu dimasukkan kerisik. Tumis lagi seketika.
4. Masukkan santan, air, dan asam keping. Masak hingga mendidih.
5. Bila mendidih, masukkan ikan dan renehkan seketika hingga kuah meresap masuk ke dalam isi ikan. Rasakan garam gula.

8 comments:

  1. belstaff jackets, http://www.moncleroutletstore.us.com/
    tory burch outlet, http://www.toryburchoutletonline.in.net/
    hermes birkin, http://www.hermesbirkin.org/
    ugg outlet, http://www.uggoutletstore.eu.com/
    ugg outlet, http://www.snowboots.us.com/
    coach outlet, http://www.coachoutletstores.com.co/
    louis vuitton handbags, http://www.louisvuittonhandbags.org.uk/
    hogan, http://www.scarpehogan-outlet.it/
    ray ban sunglasses, http://www.ray-bansunglassess.in.net/
    nike air force 1, http://www.airforce1.us.com/
    christian louboutin, http://www.scarpelouboutin.it/
    louis vuitton outlet, http://www.louisvuittonoutlet.in.net/
    kobe shoes, http://www.kobeshoes.us/
    michael kors wallet, http://www.michaelkorswallet.net/
    canada goose outlet, http://www.canadagoose.us.org/
    michael kors factory outlet, http://www.michaelkorsfactoryoutletonline.com/
    jordan shoes, http://www.jordanshoes.us.com/
    dansko outlet, http://www.dansko-shoes.us/
    football shirts, http://www.cheapfootballshirt.org.uk/
    nike mercurial, http://www.nikemercurial.org/
    nike free 5, http://www.nikefree5.us/
    ray ban sunglasses, http://www.raybansunglassesonline.us.com/
    ugg boots, http://www.uggaustralia.in.net/
    mbt shoes, http://www.mbtshoesoutlet.us.com/
    ugg outlet, http://www.uggsoutlet.us.org/
    nfl jerseys wholesale, http://www.nfljerseys-wholesale.us.com/
    coach outlet online, http://www.coachoutletonline.in.net/
    longchamp outlet, http://www.longchampoutlet.name/
    coach handbags, http://www.coachhandbagsoutletonline.us.com/
    1015maoqiuyun

    ReplyDelete