Wednesday, September 11, 2013

Hashbrown and Chicken Sausage Quiche

"Sedap tak?" mieza bertanya kepada Sang Puteri sulung yang sedang asyik mengunyah quiche yang mieza hidangkan.

Tanpa bersuara Sang Puteri sulung menggangukkan kepalanya. Memandang pun tidak ke arah mamanya ini. Ini sedap sangat ke? Ke protest tak nak tengok muka mama? Maklum la, hari-hari mama listkan tugasan yang Puteri Sulung kena buat. Dari babysit adik, cuci pinggan, jemur kain, vacuum rumah dan banyak lagi kalau nak disenaraikan. Sesekali bila diberikan tugasan yang berjela, panjang juga muncung Sang Puteri Sulung. Terkadang merungut juga dia dilahirkan sebagai yang sulung.

"Kenapa Kakak tak jadi anak bongsu?" rungut si puteri seakan menyesali dilahirkan sebagai yang pertama.

Sesekali dia 'warning' juga mama supaya jangan bersalin lagi lantaran kepenatan menjaga adik-adik bila mama tak menang tangan di rumah. Selalu mama terfikir, tempangnya hidup mama seharian jika Sang Puteri Sulung bersekolah asrama. Syukur juga kekadang mama kepada Allah SWT kerana Puteri Sulung menolak tawaran belajar di sekolah berasrama penuh. Selfish ye mama ni? Bukan! Bukan selfish, cuma mama tak sanggup nak berpisah dengan Puteri Sulung lama-lama.

"Kalau dah masuk universiti nanti berpisah juga." Itulah yang papanya selalu ingatkan mama. Tak per, masuk universiti lambat lagi! kan? Lagi 5 tahun. Maksudnya 60 bulan hehehe

"Sedap tak?" mama ulang tanya. Tak puas hati betul mama kalau tak dengar jawapan secara verbal. Jawapan secara body language ni mama tak terima hokey. Maklum lah mama kan cikgu! Pantang soalan cikgu tak dijawab tau hahaha

"Sedappppppp!!!!" jawab puteri Sulung dengan mulut yang penuh.

Haaaa barulah mama puas hati!


Tak caya ke sedap? Kalau tak caya kena lah cuba sendiri ^__^

 HASHBROWN AND CHICKEN SAUSAGE QUICHE

  • 3 cups frozen loose-pack shredded hash browns, thawed
  • 2-3 chicken sausage
  • 1/3 cup butter, melted
  • 1 cup (4 ounces) shredded cheddar cheese
  • 1/4 cup diced green and red pepper
  • 1/4 cup chopped parsely
  • 2 eggs
  • 1/2 cup milk
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/4 teaspoon pepper

Directions

  • Press hash browns between paper towel to remove excess moisture. Press onto the bottom and up the sides of an ungreased 9-in. pie plate. Drizzle with butter. Bake at 425° for 25 minutes or until golden.
  • Combine the cheese, red and green pepper; spoon over crust. 
  • In a small bowl, beat eggs, milk, salt and pepper. Pour over all. Reduce heat to 350°; bake for 25-30 minutes or until a knife inserted near the center comes out clean. Let stand for 10 minutes before cutting. 


Senang kan? Boleh juga dihidangkan sewaktu minum petang.

Selamat mencuba ^__^

No comments:

Post a Comment