Friday, September 20, 2013

Spiral Apple Bread

Sebenarnya sayang sangatnak makan bread ni. Sebab rupanya yang macam rose tu yang sayang nak fotong. Tapi fotong juga la kan sebab lapar....

Hari ni tak mo tulis panjang-panjang..sebab busy gitu ahaksss...buat kawan-kawan yang bertanya macam mana nak buat bread ni...meh mieza tunjukkan recipenya...tapi ini versi mieza punya spiral bread...kalau ikut resepi asal, epal tu tak dimasak dulu, mieza suka epal yang dimasak ala-ala pie filling gitu..dan hmmmm dapppppp sangat bila dimakan bersama vanilla ice cream..

SPRIRAL APPLE BREAD

Bahan roti
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan susu suam
2 sudu besar mentega cair
2 sudu besar gula kastor
2 sudu teh serbuk yis
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk kayu manis
1 biji telur

Cara penyediaan:
1. Campurkan tepung, gula, garam, serbuk kayu manis dan yis ke dalam mangkuk pengisar dan kacau rata.
2. Satukan susu dan butter. Ketepikan.
3. Pecahkan telur ke dalam mangkuk tepung dan uli dengan cakuk penguli pada kelajuan minimum.
4. Masukkan campuran susu dan butter ke dalam tepung sedikit demi sedikit sambil terus menguli. Susu dan butter tidak semestinya dihabiskan. Berhenti apabila doh tidak melekat pada mangkuk.
5. Teruskan menguli selama 8-10 minit. Tutup dengan plastic wrap dan biarkan hingga naik 2 kali ganda.



Bahan Inti
5 biji apple hijau (Granny Smith)
1 biji parutan kulit lemon
Secubit garam
2 sudu besar mentega
100g gula perang
secubit serbuk kulit kayu manis
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar air

Penyediaan:
1. Apple dikupas kulit dan biji dan kemudian dipotong memanjang. Ketepikan.
2. Panaskan gula dan mentega di dalam periuk. Kacau rata dan masukkan apple yang telah dipotong. Boleh dimasukkan sedikit air jika perlu.
3. Renehkan sehingga apple lembut sambil dikacau sentiasa. Reneh sehingga pekat.
4. Masukkan garam, serbuk kayu manis dan juga tepung jagung yang telah dibancuh dengan 2 sudu besar air.
5. Kacau hingga kuahnya pekat.
6. Angkat dan biarkan sejuk.




Cara penyediaan spriral bread (pictures credited to Treat & Trick )
1. Canai doh menjadi bentuk 4 segi tepat dan potong menjadi kepingan memanjang.
 2. Mulakan dari tengah loyang. yang telah disapu dengan sedikit mentega. Lilitkan apple filling bersama kepingan doh.

3. Ulang hingga habis. Lilitan tidak perlu terlalu kemas/ketat, tinggalkan sedikit ruang di antara lilitan untuk memberi ruang kepada untuk mengembang. Taburkan cip coklat/badam dll yang digemari.

4. Tutup loyang dengan plastic wrap dan biarkan ia kembali mengembang selama sejam.
5. Panaskan oven 170'C (untuk oven mieza, fan assisted) dan bakar selama 15-20 minit atau hingga nampak keemasan.
6. Keluarkan dari oven, sapukan dengan sedikit mentega cair dan boleh juga ditaburkan dengan sedikit gula pasir.

Selamat mencuba!

4 comments: