Bila cuti begini ramai yang bawa anak-anak bercuti...buka je FB banyak sekali gambar yang rakan-rakan post...ada yang bercuti di Bali, Bandung, Hong Kong Disneyland..malah ada yang ke London...
Yang bercuti dalam negara pun tak kurang juga hebatnya...ada yang ke Langkawi, ke Legoland di Nusajaya..Penang....hmmmm ke mana kawan-kawan mieza nak bawa anak-anak bercuti kali ni? Masih sedang menimbang-nimbang nak ke mana kali ni...mungkin kali ni mieza akan bawa anak-anak ke Pulau Pinang...depa tu belum pernah ke Bukit Bendera...tapi sebelum melancong meh kita minum petang makan kuih abok-Abok Sagu ni...
Dah lama sebenarnya teringin nak buat kuih ni..kali pertama makan di sebuah restoran di Melaka tahun lepas..bila makan hmmm sedapnya kuih ni..terus tanya tuan kedai tu apa nama kuih ni dan mieza diberitahu nama kuih abok-abok...baru mieza nak ambik bungkusan kedua, errrr dah habis...wahhhh kecewanya...bila balik umah terus mieza gudel resepinya..dan Pak Cik gugel memang sahabat yang baik sentiasa available dengan apa mieza cari...
Ini lah hasilnya kerja tangan mieza, first time buat jadi banyak lah cacat cela...tapi tak per, ini namanya proses pembelajaran...mieza agak frust la hehehe
Pertama: mieza ke pasar nak beli kelapa parut, sampai-sampai je di kedai jual kelapa terpampang nota "kelapa parut dan santan sudah habis" wah wahhhh agaknya hari ni ramai sangat orang nak masak lemak je...jadi mieza hanya pakai je kelapa parut yang available dalam peti ais uhukkksss
Kedua: mieza rendam sagu agak lama...1/2 jam mieza rendam sebabnya sambil-sambil masak lunch, jadi terlajakkkk rendam alkisah sagu dah terlebih kembang ahakkkss
Ketiga: mieza terlebih kukus...uhukkksss resepi asal kata kukus selama sejam...mieza kukus 1/2 jam dan kemudian cek..alamakkkkkk dah overcook! Tapi tapi tak per sebab may be resepi asal kukus lama sebab dia buat saiz besar-besar...bukan resepi yang salah tau...sebab lain pengukus dan lain saiz abok-abok lain lah pula masa mengukusnya..
Tapi nota penting, kalau dah rendam lama jangan kukus lama-lama sangat nanti overcook tak syokkkkk...dan jangan sesekali putus asa...kena cuba lagi dan lagi dan adjust mana yang patut untuk mendapat kan tekstur yang sedap hmmmmm
KUIH ABOK ABOK SAGU
Bahan-bahan
1 cawan sagu biji
1 cawan kelapa parut muda
Gula melaka secukupnya diracik-racik
Secubit garam
Daun pisang
Pencungkil gigi
Cara-cara:
1. Sagu di bahagikan kepada 2 bahagian dan direndam selama 15 minit. Satu bahagian diletakkan pewarna hijau dan satu lagi diletakkan pewarna merah/pink. Sementara itu, panaskan air dalam pengukus hingga mendidih.
2. Setelah 15 minit, toskan air dan sagu digaulkan rata dengan kelapa parut dan sedikit garam.
3. Koyakkan daun pisang selebar 2 tapak tangan dan bentukkan kon.
4. Sudukan sedikit adunan hijau dan masukkan ke dalam kon daun pisang. Tekan dan ratakan.
5. Masukkan 1 sudu kecil gula melaka racik dan masukkan ke dalam kon (gula melaka berada di atas sagu hijau).
6. Kemudian masukkan pula 1 sudu besar sagu merah. Ratakan. Tutup kemas kon dan semat dengan pencungkil gigi. Ulang hingga habis.
7. Kukus sago selama 15-20 minit. Biarkan kuih sejuk sebelum dimakan.
Kalau susah untuk mendapatkan daun pisang boleh juga dikukus di dalam acuan. Jika nak senang makan dan kiut miut penyediaannya boleh lah dikukus dalam acuan lompang.
Tu dia kuih abok abok mieza yang kekurangan kelapa parut...uhukksss...tapi tetap licin dibedal anak-anak...
KEBAHAGIANMU KEGEMBIRAANKU ^__^