Saturday, January 4, 2014

Seafood Gumbo with Lemon Rice Pilaf

Rasanya masih belum terlewat untuk mieza ucapkan Selamat Tahun Baru 2014 buat semua visitor blog kesayangan mieza ni. Masuk awal tahun baru ni memang tak menang tangan sikit. Wawa baru masuk Tahun 1. Mama lah yang paling kelam kabut sebab tak berapa nak percaya anak kedua mama tu boleh ke tak bawa diri ke sekolah. Wawa masih belum tahu kira duit, jadi mama kurang yakin untuk melepaskan Wawa beli makanan kat kantin waktu rehat. Maka mama sanggup bangun jam 5 pagi untuk siapkan bekal Wawa. Malam pula memang tido lewat kerana siapkan pakaian Wawa, gosok baju dan sediakan buku Wawa mengikut jadual yang diberi guru. Walaupun Along kata dia akan gosokkan baju adik, hmmm entah lah perasaan keibuan mama ni kata nak buat sendiri juga. Mungkin lepas seminggu dua ni mama rasa legalah sikit kot..

Gambar pakai camera phone...ampunnya kekurangannya..


Doa mama sentiasa mengiringi perjuangan mu anakku sayang. Semoga membesar menjadi wirawati negara yang banyak berjasa. Mama bangga dengan Wawa. Ingat anakku, hormatilah gurumu biar seburuk mana kelakuannya kerana tanpanya kamu tak mungkin berjaya. Setidak-tidaknya belajarlah darinya agar kamu menjadi insan yang lebih baik daripadanya.


Mulakan pengajianmu dengan Bismillah, bantulah kawanmu yang lemah sesungguhnya ilmu bukan semakin berkurang dengan membantu kawanmu, malah Allah SWT melipatgandakan kefahamanmu di mana kamu lemah. Tekunlah dalam menuntut ilmu kerana tanpa ilmu hidupmu malap umpama malam tiada berbintang. Selamat berjaya anakku!

Emo pula mieza bila Wawa dah masuk Tahun 1. Terasa baru semalam Wawa dilahirkan. Kini sudah 7 tahun usianya. Cepatnya masa berlalu..dan kita semakin hari semakin tua...

Uhukkksss

Isy isy..meh kita sembang lak pasal resepi hari ni..

Pagi-pagi suami menyatakan hasratnya nak makan Gumbo. Bagi merealisasikan impian suami tercinta maka ke pasarlah mieza pepagi lagi..mak aihhhh mahalnya seafood di pasar lately! Udang kecil-kecil saja RM32 sekilo yang biasanya cuma RM18 sekilo. Ikan bawal yang selalunya RM14 sekilo hari ni RM28. Ikan kembung selalunya RM9 kini RM10, ok lah lagi sebab naik RM1 je....mieza nak berenti kerja dan jadi nelayan la pulak huwaaaaaa

Tapi mahal pun beli lah juga serba sedikit..Udang sikit, sotong sikit..kebetulan dalam peti ais ada ikan dory lebihan entah bila entah..meh la kia meng'gumbo'..

Hubby makan bertambah-tambah..dia memang suka nasi tumis bersama lauk yang berkuah pekat macam gumbo ni...kembang kempis hidung mieza bila dipuji suami! Alhamdulillah..semoga kasih sayang antara kami akan sentiasa berpanjangan dan berkekalan..



SEAFOOD GUMBO

5 ekor sotong sederhana besar - potong cincin
15 ekor udang - buang kulit
2 keping ikan dory
1 biji bawang besar - hiris dadu besar
3 biji bawang putih - cincang
1/2 inci halia - cincang
50 gm tepung gandum
1 kiub pati ayam
1 mangkuk air
2 helai daun bay
1 batang carrot - hiris
1 batang seleri - hiris serong
5-6 biji bendi - potong serong selebar 1.5 cm
1 biji tomato - potong 4
3-4 sudu besar tomato puree - mieza guna brand Leggo's
2-3 sudu besar serbuk cili
1/2 biji cili benggala hijau dan merah
1 sudu kecil daun thyme
Minyak zaitun untuk menumis




Cara-cara Penyediaan:

1. Perapkan ikan dory dengan sedikit garam, lada sulah dan paprika. Goreng hingga masak. Potong dadu dan ketepikan.
2. Panaskan minyak zaitun di dalam periuk non-stick dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga garing. Kemudian masukkan tepung gandum dan kacau sentiasa hingga tepung keperangan tetapi jangan sampai hangus.
3. Masukkan air dan kiub ayam. Kacau rata. Kemudian tambahkan semua bahan lain kecuali thyme. Reneh hingga lauk masak.
4. Perasakan garam dan masukkan thyme. Akhir sekali masukkan dory yang telah digoreng tadi.
5. Hidangkan bersama nasi pilaf.


NASI PILAF LEMON

3 pot beras basmathi (mieza guna pot rice cooker)
1 pot susu cair
3 pot air
2 helai daun bay
1/2 biji lemon - hiris nipis
Garam secukup rasa
Minyak sapi untuk menumis
1 kiub pati ayam 

Bahan kisar:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Segenggam kismis

Bahan tumis:
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 kuntum bung cengkih

Cara-cara:

1. Basuh beras hingga besih dan toskan.
2. Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumis bahan tumis hingga wangi. Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga garing.
3. Tambahkan air dan semua bahan lain. Tanak seperti memasak nasi biasa.
4. Apabila masak, hidangkan bersama gumbo tadi.

SELAMAT MENCUBA!

10 comments: