Tuesday, November 4, 2014

Sosej Bun

Assalamualaikummmmm
Sekejap tenggelam sekejap timbul je blog ni...tuan tanah sibuk sekarang ni...sejak bergelar full time pelajar postgraduate ni memang tak sempat nak berfoodgraphy...memasak pun sekadar perut tak lapar..kesian anak-anak dan suami terpaksa berkorban demi cita-cita si ibu/isteri...sabar ye sayang 3 tahun bukan lama...tamat belajar nanti mama masak sedap-sedap macam biasa...



Weekend lepas sempat juga mieza menguli bun...dek kerana rindu yang mendalam pada blog ini mieza ambil la gambar sikit...ambil gambar pun ala kadar je sebab nak cepat...tapi nak juga kongsi dengan pengunjung blog akan resepi bun yang sangat maveles ni...ya Allah rotinya lembut sangat dan sedappppp sangat..memang mieza akan stick dengan resepi doh yang ini...kalau tak percaya rakan-rakan kena mencubanya sendiri...resepi ni mieza jumpa sewaktu berblog walking the other day...tapi mieza hanya salin bahan-bahannya di atas sehelai kertas dan lupa nak bookmark kan page tersebut...terus tak jumpa dah bila nak cari lagi sekali...




Bahan-bahan
375 gm tepung berprotin tinggi
100 gm tepung gandum
75 gm gula kastor
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur
1 paket yis kering (11 gm)
150 ml air suam
¾ sudu kecil garam
40 gm mentega
Beberapa batang sosej

Bahan untuk hiasan
1 biji kuning telur
1 sudu besar susu segar
Bijan putih dan bijan hitam




Cara-cara:
1.   Satukan air suam dan sepaket yis di dalam bekas. Kacau hingga larut. Biarkan seketika.
2.     Satukan tepung berprotin tinggi, tepung gandum, susu tepung, gula dan garam di dalam mangkuk pemutar. Gunakan pemutar doh. Boleh juga menggunakan bread maker sekiranya ada.
3.     Kocokkan telur di dalam bekas berasingan dan tuangkan ke dalam mangkuk bahan kering. Putar seketika.
4.     Masukkan pula mentega dan diputar lagi.
5.     Masukkan bancuhan yis sambal diputar perlahan. Sekiranya adunan agak keras boleh dimasukkan sedikit demi sedikit air.
6.     Putarkan selama lebih kurang 4-5 minit dengan menggunakan kelajuan sederhana. Angkat pemutar dan tutup mangkuk dengan tuala atau plastic pembalut. Biarkan selama 1 hingga 1jam setengah atau sehingga doh naik dua kali ganda.
7.     Keluarkan dan tumbuk-tumbukkan doh seketika. Sapukan tangan dengan tepung jika doh melekat.
8.     Ambil sedikit doh dan uli memanjang seperti tali. Lilitkan pada sosej. Susun bun di atas dulang pemabakr yang disapu sedikit mentega. Biarkan doh rehat selama ½ jam hingga 45 minit.
9.     Sapukan bun dengan bancuhan kuning telur dan susu dan ditaburkan bijan.
10.  Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan 180’C selama 5- 10 minit (bergantung kepada jenis oven).

 

13 comments:

  1. Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
    Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
    Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
    Coba servis kami tanpa registrasi:)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. sedap ye ..
    ada resepi ni,dah boleh buat sendiri..

    salam perkenalan sis

    ReplyDelete
  4. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete
  5. http://mycookings.zaimieza.com/2015/04/buns.html
    https://www.blogger.com/comment.g?blogID=4731008087959985924&postID=3313382007030264051&page=1&token=1431507186836
    https://www.blogger.com/comment.g?blogID=4731008087959985924&postID=3942291473364513568&page=1&token=1431507271080
    https://www.blogger.com/comment.g?blogID=4731008087959985924&postID=8352917070756456247
    http://mycookings.zaimieza.com/2014/11/sosej-bun.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2014/09/save-child-every-minute.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2014/08/siakap-bakar-daun-kunyit-dan-air-asam.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2014/08/salam-aidilfitri.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2014/07/penampilan-memukau-mata-dan-rasa.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2014/07/hati-dicuri-nescafe-dolce-gusto-cinta.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2014/06/laksa-penang.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2014/06/kuih-tepung-bungkus.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2014/05/ikan-pari-bakar-portugis-berpetai_17.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2014/05/pretzel.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2014/04/5-resepi-wawmc-di-dalam-midi-1-mei-2014.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2014/04/temui-wawmc-di-aroma-mei-2014.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2014/04/crunchy-caramel-almond.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2014/04/nasi-daging-berempah-air-asam-kerisik.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2014/03/pari-bakar-sambal-kantan.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2014/03/kerabu-suhun.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2014/02/cottage-pie.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2014/01/baked-seafood-paella.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2014/01/laksam-utara.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2014/01/seafood-gumbo-with-lemon-rice-pilaf.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2013/12/russian-black-and-white-cake.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2013/12/putu-halba-tak-lapuk-dek-hujan-tak.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2013/12/tom-yum-kelapa-yang-sangat-mabelesssss.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2013/11/abok-abok-sagu.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2013/11/temui-mieza-di-iklan-simplot-simply.html
    http://mycookings.zaimieza.com/2013/11/baked-elbows-with-carbonara-seafood.html

    ReplyDelete